ДОДИК: Повезивање Првог светског рата са опсадом Сарајева је – прекрајање историје

ПРЕДСЕДНИК РС ПИСАО ДРЖАВАМА ЧЛАНИЦА ЕУ И ЕВРОПСКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА

  • „Искрено се питам - да ли људи који су конципирали пројекат „Сарајево – срце Европе” не познају основне елементе друштвеног живота у овој земљи, односно да у њој живе три конститутивна народа и остали, а не само један народ, или су њихове ставове затровале неке необјашњиве калкулације”, написао је Милорад Додик и додао да због антисрпског плана и необјективности према Србима тај пројекат неће бити добро примљен у РС

         ЕВРОПСКИ пројект „Сарајево - срце Европе”, који је планиран за наредну годину а чији је циљ обележавање сто година почетка Првог свјетског рата, не представља целу БиХ јер су Срби искључени из пројекта, упозорио је Милорад Додик, председник РС, у писму државама чланицама ЕУ и европским институцијама.

         Како је истакао Додик, за РС је неприхватљиво повезивање Првог светског рата с опсадом Сарајева, чиме се показује да је овај пројекат негативно настројен према Србима.

         „Искрено се питам да ли да прихватим да су горенаведени пројекат конципирали људи који не познају основне елементе друштвеног живота у овој земљи, односно да у њој живе три конститутивна народа и остали, а не само један народ, или да су њихове ставове затровале неке необјашњиве калкулације”, написао је Додик, те је додао да због антисрпског плана и необјективности према Србима овај пројекат неће бити добро примљен у РС.

         Истакавши да РС никад није званично обавештена да овај пројект постоји, навео је да Сарајево не може бити мост култура, јер у њему живи 95 одсто бошњачког становништва, па се ради о „монокултурном граду”.

         Како је истакао, повезивање ова два догађаја представља прекрајање историје. Упркос чињеници да су Срби, како је навео Додик, у протекле две деценије у више наврата били на удару међународне заједнице, РС културно, економски и политички чврсто остаје опредељена за чланство у ЕУ.

         „Један од најважнијих разлога за то се налази у чињеници да у оквиру ЕУ нације не одумиру, већ се, насупрот томе, њихово историјско постојање ставља у први план”, истакао је Додик.

         Изразио је жаљење што су пројекат реализовали превасходно бошњачки елементи, те истакао да га због тога РС не може прихватити.

         „Јер, уколико су Срби, директно или индиректно, дефинитивно искључени из пројекта, с великим жаљењем морам да вас обавестим да скупи европски пројекат који је описан горе нажалост неће бити реализован у целој земљи, како су његови организатори планирали на самом почетку”, навео је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари