ДОДИК: Турска злоупотребљава трилатералу да ојача муслиманске заједнице на Балкану

УПОЗОРИО ДА СЕ ЗАПАД У ПОНИЖАВАЊУ СРБИЈЕ НЕЋЕ ЗАДОВОЉИТИ КОСОВОМ И ДА ЗБОГ СТРАНАЦА ИМА ЛОШ ОСЕЋАЈ У СТОМАКУ

  •  Председник РС – у разговору са Томиславом Николићем – нагласио да би (због држања Анкаре) било нормално да Србија она питања која се тичу РС координира с Бањалуком
  •  Ако је Турска легализовала да брани бошњачке ставове, зашто не би било нормално да Србија комуницира са РС о регионалним питањима и мислим да сам се о томе сложио с председником Николићем, рекао је Милорад Додик
  •  Одбио да открије да ли подржава бриселски споразум, али открио да у разговору са Србима са КиМ нити пали ватру, нити стишава страсти, подсетивши да је његов генерални став да треба затражити да север Косова остане Србији, а да се српској јавности понуди рационално објашњење шта би значио повратак Албанаца у политички систем Србије

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Србима са севера Косова, са чијим политичким представницима је у последње време имао неколико сусрета, препоручује да се договарају са институцијама Србије, али није директно одговорио на питање да ли подржава бриселски споразум Београда и Приштине.

         Додик је, гостујући на ТВ Б92, рекао да Србима са Косова најбољи пут да све дилеме разреше у дијалогу са институцијама Србије.

         Он, како је рекао, са Србима са севера Косова саосећа, јер пролазе кроз оно кроз шта је, под притиском међународне заједнице, пролазила и Република Српска, јер су странци, кад је реч о Косову, понизили и потценили српски народ и нису му дали никакву сатисфакцију, због чега има „лош осећај у стомаку”.

         Додик је подсетио да је његов генерални став да треба затражити да север Косова остане део Србије, а да се српској јавности понуди рационално објашњење шта би значио повратак Албанаца у политички систем Србије.

         „И даље мислим да би то било фер решење, јер би се Срби тако осећали да нису понижени и бачени на дно. Даљи напори међународне заједнице да се понизи Србија и српски народ неће се зауставити само на Косову”, сматра Додик.

         Објашњавајући да нема моћ да доноси одлуке о Косову, али да је као Србин природно заинтересован за то питање, Додик је рекао да у разговору са Србима са КиМ нити пали ватру, нити стишава страсти.
         „Срби су оптерећени косовским митом и проблем је што смо идеализовали ситуацију, а проблему нисмо приступали на реалан начин”, објаснио је Додик.

         Он је, међутим, изразио уверење да „странци„ неће моћи да изграде мултиетничко Косово, јер им такав покушај није успео ни у БиХ, од које, поред свих напора које су уложили, нису успели да направе унитарну државу.

         Он је негирао информације неких београдских медија да је спречио одлазак 30-40 аутобуса из РС на протест против бриселског споразума у Београд и рекао да се показало да се никакви аутобуси нису спремали пут главног града Србије. Коментаришући тај скуп, Додик је рекао да су се у новијој политичкој пракси митинзи против нечега показали као манифестација неуспеха и да је оно што се говорило на протесту у центру Београда било крајње непримерено.

         Додик, који се данас састао с председником Србије Томиславом Николићем, рекао је да је у том разговору, поред питања Косова, било речи и о трилатералном састанку Турска-Србија-БиХ који ће у среду бити одржан у Анкари.

         Председник РС је истакао да Турска, која у последње време реафирмише своју међународну улогу на неоосмански начин, злоупотребљава процес трилатерале како би ојачала подршку мислиманске заједнице на Балкану.

         Додик зато сматра да би било нормално да Србија она питања која се тичу РС координира с Бањалуком.

         „Ако је Турска легализовала да брани бошњачке ставове, зашто не би било нормално да Србија комуницира са РС о регионалним питањима и мислим да сам се о томе сложио с председником Николићем”, рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари