ДСС: Уставни суд има историјску обавезу да не дозволи границу између Србије и Србије

КОШТУНИЧИНА СТРАНКА УВЕРЕНА ДА ЈЕ СУДБИНА КИМ ЈОШ У НАШИМ РУКАМА

Петар Петковић

  • Уколико Уставни суд Србије донесе привремену меру којом одлаже спровођење уредби владе, самим тим ће се поставити питање да ли уопште има смисла и сам наставак разговора Београда и Приштине, рекао је портпарол ДСС Петар Петковић
  • Најгоре што Србији може да се деси, нагласио је Петковић, јесте да због европских интеграција Брисел „настави да врши притисак на Србију да доноси противправне и противуставне споразуме, чији је једини циљ да Србија и сама буде саучесник у стварању независне државе Косово која је заправо илегална творевина

        ПОРТПАРОЛ Демократске странке Србије Петар Петковић изјавио је данас да је изузетно важно да Уставни суд Србије што пре донесе одлуку о одлагању примене уредби донетих на основу дијалога Београда и Приштине, односно до коначне одлуке УСС о њиховој уставности.

       Петковић је истакао да је реч о најважнијем државном питању и да је „природно да УСС да приоритет том изузетно значајном предмету“, јер би, како сматра, одлука УСС могла имати озбиљне последице на наставак дијалога Београда и Приштине.

       „Уколико би Уставни суд Србије донео привремену меру о одлагању спровођења уредби владе, онда би се самим тим поставило питање да ли уопште и сам наставак разговора Београда и Приштине има смисла, док УСС не потврди да ли су уредбе владе у складу или супротности са Уставом Србије“, рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

       Петковић је оценио да је историјска улога УСС да правовремено донесе одлуку на предлог ДСС, а да се до њеног доношења почне са применом привремних мера које ће обуставити извршење уредби.

       „Србија има заиста добру прилику да заштити своје државне и националне интересе поштујући свој Устав. То најбоље показује да је заправо судбина наше земље, пре свега Косова и Метохије, у нашим рукама, а УСС је тај који има могућност да заустави нарушавање уставног поретка Србије“, навео је Петковић.

       Најгоре што Србији може да се деси, како тврди Петковић, јесте да због европских интеграција Брисел „настави да врши притисак на Србију да доноси противправне и противуставне споразуме, чији је једини циљ да Србија и сама буде саучесник у стварању независне државе Косово која је заправо илегална творевина“.

       Петковић сматра и да је чињеница да је УСС започео поступак о уцени уставности бриселских споразума говори да се на одређени начин враћа „самопоштовање и достојанство државе“ и да је УСС „права адреса на којој се одлучује о судбини тих споразума и да нема говора да Брисел може да диктира да их Србија примењује, јер су по својој суштини и основи противуставни и противправни“.

       „Благовременост одлуке УСС има огроман значај како би се спречиле штетне последице по државу од Бриселских споразума. То се посебно односи на успостављање границе између Србије и Србије, односно Србије и Косова“, навео је Петковић.

       Према његовим речима, уколико се успоставе гранични прелази тамо где су административне линије то значи да ће Србији бити нанети озбиљни ударци пре свега када је у питању српски национални и државни интерес и подривени темељи устaвног поретка земље.

       Представници ДСС предали су 24. октобра УСС предлог о испитивању законитости уредби које је влада донела на основу дијалога Београда и Приштине.

       Посланици ДСС у Скупштини Србије предали су предлог за оцену законитости уредби о контроли преласка граница, матичним књигама, катастру и признавању диплома високообразовних институција.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари