Грчке фирме се не повлаче из Србије

Упркос томе што се грчка бори да не банкротира

  • Грчке банке у Србији заузимају око 15 одсто тржишта, а Грчка је - са више од 2,2 милијарди евра улагања - један од највећих инвеститора у српску економију
  • У 100 грчких компанија и 150, које су у партнерству са српским предузећима, послују у Србији, ради  25.000 људи

       БЕОГРАД, (ФоНет) - Грчка је један од највећих инвеститора у српску економију, са више од 2,2 милијарди евра улагања, изјавио је министар економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић на српско-грчком економском форуму и нагласио да се за сада ниједна грчка компанија није повукла из Србије.

       Грчке банке у Србији заузимају око 15 одсто тржишта, тако да је Грчка важан играч за српску економију, рекао је Ћирић новинарима на Форуму: Билатерална трговина и регионалне синергије између Грчке и Србије, који се два дана одржава у Београду, у организацији банке Еуробанк ЕФГ.

 

НЕ ПОВЛАЧЕ НИ НОВАЦ

       Он је рекао да 100 грчких компанија и 150, које у партнерству са српским предузећима, послују у Србији, што резултира да 25.000 људи ради у грчким компанијама у Србији.

       Према Ћирићевим речима, његово министарство је подржало дводневну конференцију у Београду, која ће окупити компаније и привреднике суседних земаља ради директних контаката компанија и банака, да се покрену регионалне иницијативе за повећан обим улагања у Србији.

       Ћирић је нагласио да се у Србији детаљно прати финансијска ситуација у Грчкој, с обзиром на број грчких банака у Србији и предочио да до сада није промењен ниво пласмана и кредитирања српске привреде и грађана и да има уверавања да се то неће мењати.

       За сада се ниједна грчка компанија није повукла из Србије, нагласио је он, једино се може десити да оне фирме које су планирале проширење посла, то одложе за неко боље време.

 

СРБИЈА ВАЖНА И ЗБОГ РУСИЈЕ

Милош Бугарин

       Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Милош Бугарин је истакао да је за протеклих осам месеци обим спољнотрговинске размене Србије и Грчке повећан за 13 одсто, при чему је извоз из Србије увећан за 16 одсто, а увоз за 10 одсто.

       Извршни директор Еуробанк ЕФГ у Београду Филипос Караманолис истакао је да је Грчкој Србија важна због њене позитивне привредне перспективе, приближавања Европској унији (ЕУ), као и слободном приступу руском тржишту.

       Он је указао да Еуробанк ЕФГ спада међу топ пет позиција на банкарском тржишту Србије, а 12. по реду по величини у улози страног инвеститора.

       Према његовим речима на грчко-српском форуму идућа два дана у Београду ће се одржати око 2.000 пословних састанака представника 300 компанија из девет земаља.

       Грчка је 2. по реду највећи страни инвеститор у Србији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари