Хаг тражи да се Шешељ врати до 26. маја или „у најкраћем периоду после тога”

У МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ СТИГАО ЗВАНИЧНИ ЗАХТЕВ

ЖАЛБЕНОГ ВЕЋА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Др Војислав Шешељ

        У МИНИСТАРСТВО правде Србије стигао је данас допис Жалбеног већа Хашког трибунала о повратку лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља у притворску јединицу у Схевенингену.

        Како незванично сазнаје агенција Бета, у допису се наводи да би Шешељ требало да се врати сутра, 26. маја или у „најкраћем периоду после тога”. О допису из Хашког трибунала одлучиваће Влада Србије.

        Шешељ је у петак поводом информација да до 26. маја, треба да се врати у Хаг изјавио да се неће добровољно предати, али и да неће бежати.

        Шешеља, оптуженог за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93., првостепено веће је на привремену слободу пустило 12. новембра проле године из хуманитарних разлога, ради лечења.

        Апелационо веће је 30. марта наложило првостепеном већу Трибунала које је судило Шешељу, да „сместа“ опозове одлуку о његовом привременом ослобађању зато што је изјавом да се неће добровољно вратити у Трибунал прекршио један од два основна услова за останак на привременој слободи.

        Расправно веће председавајућег Жан-Клода Антонетија није, међутим, поступило по налогу Апелационог већа, већ је 10. априла од лекарског тима који Шешеља лечи у Србији затражило документацију о његовом здравственом стању. Како је затим саопштио секретаријат Трибунала, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду.

        Главни тужилац Серж Брамерц потом је 14. априла Апелационом већу упутио хитан захтев да сместа поново нареди претресном већу да Шешељу наложи да се врати у притвор у Схевенингену.

        Жалбено веће Трибунала позвало је 22. априла Шешеља да се у року од три дана изјасни о захтеву Тужилаштва да се хитно примени одлука тог већа да се врати у Хаг. Шешељ је у притвору Трибунала био од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао. Суђење му је почело 2007., а изрицање пресуде је било заказано за октобар 2013., али је одложено због изузећа судије.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари