БУЛАТОВИЋ: Холбрук је у име председника САД Караџићу гарантовао да му се неће судити

У ИЗЈАВИ ЗА ХАШКИ ТРИБУНАЛ НАГЛАШАВА ДА ЈЕ ТО ОБЕЋАЊЕ

У ЈУЛУ 1996. ЛИЧНО ЧУО ИЗ ХОЛБРУКОВИХ УСТА

Момир Булатовић

  • Чуо сам га како каже да то не може да се стави на папир, али да је имао подршку председника САД, открио је Момир Булатовић
  • Био сам присутан и када се Јовица Станишић, тада шеф Државне безбједности Србије, „вратио са Пала с документом на којем је био Караџићев потпис којим се он сложио да да оставку и повуче се из јавности“
  • „Могу да кажем са апсолутном сигурношћу да се Радован Караџић никада не би заложио за егзекуцију заробљеника, било у Сребреници или негде другде“, посведочиће Булатовић наредних дана у Хагу 

         БИВШИ савезни премијер Момир Булатовић потврдио је да је 1996. године амерички дипломата Ричард Холбрук гарантовао Радовану Караџићу да му неће бити суђено у Хагу. Притом је нагласио: да то лично чуо из Холбрукових уста.

         Булатовић прецизира да је Холбрук током преговора у Београду, у јулу 1996, поручио Караџићу да има гаранције председника САД да му се неће судити пред Хашким трибуналом, уколико поднесе оставку на место председника Републике Српске и повуче се из политичког живота.

         Холбрук је у Београду боравио управо због преговора од оставци Караџића, као саставном делу примјене Дејтонског споразума, којим је крајем 1995. окончан рат у Босни, наглашава Булатовић у изјави заступницима Караџићеве одбране, коју је трибунал објавио уочи Булатовићевог сведочења у Хагу ове недеље.

         „Сви смо веровали да Караџић никада не би дао оставку или отишао са власти без таквих гаранција. То је био једини начин да Холбрук успе. Чуо сам га како каже да то не може да се стави на папир, али да је имао подршку председника САД“, открио је Булатовић. 

         Такође: да је био присутан када се Јовица Станишић, тада шеф Државне безбједности Србије, „вратио са Пала с документом на којем је био Караџићев потпис којим се он сложио да да оставку и повуче се из јавности“.

         У Булатовићевој изјави се каже да је, „имајући у виду Холбрукову централну улогу у дејтонским преговорима и окончању рата у Босни“, веровао да је Холбрук „говорио у име међународне заједнице, као и током процеса, и да ће његов споразум према којем Караџић неће бити кривично гоњен бити поштован на исти начин као што други споразуми које је постигао пре и после Дејтона“.

         Булатовић је изјавио да је Караџића добро познавао и да га „никада није чуо да изражава мржњу према муслиманима или Хрватима или да говори нешто што би га навело да поверује да се он залаже за почињење злочина против људи из ових група“.

         „Могу да кажем са апсолутном сигурношћу да се Радован Караџић никада не би заложио за егзекуцију заробљеника, било у Сребреници или негде другде“, навео је Булатовић.

         Након хапшења у Србији и предаје трибуналу, Караџић је тражио да се поступак против њега обустави, позивајући се на споразум са Холбруком.

         Хашке судије су тај захтев одбациле, образложивши да „наводни споразум о имунитету није обавезујући за Трибунал“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари