ГЕНЕРАЛ МИЛОШЕВИЋ: Српски снајперисти никада нису гађали цивиле у Сарајеву

СВЕДОЧЕЊЕ БИВШЕГ КОМАНДАНТА САРАЈЕВСКО -  РОМАНИЈСКОГ КОРПУСА ВРС НА СУЂЕЊУ РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ

         * Муслимански снајперисти су са зграда скупштине и владе БиХ и вишеспратница у Сарајеву узимали за мету првенствено цивиле на околној српској територији, нарочито током примирја кад је највише било жртава. Морали смо да створимо структуру да им парирамо,рекао је генерал Драгомир Милошевић

         НИКО није добио задатак да отвара ватру на цивиле у Сарајеву. То нису чинили ни снајперисти који су били под мојом командом. Деловало се против снајпериста, положаја и „значајних личности“, рекао бивши командант Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драгомир Милошевић на суђењу Радовану Караџићу.

         Генерал у пензији Милошевић је у одбрану Караџића посведочио да нико у СРК „није могао нити је добио задатак да отвара ватру на цивиле“. Рекао је да је немогуће да „под било каквим околностима“ командант „изусти да се дејствује ван војних циљева“.

         „Нико није наредио дејства против цивила“, истакао је Милошевић.

         За разлику од неких ранијих сведока Караџићеве одбране, Милошевић је потврдио да су његов корпус и све подређене јединице имале обучене снајперисте. Прецизирао је, међутим, да је задатак био искључиво да делују против снајпериста, положаја и „значајних личности“ Армије БиХ у граду.

         Муслимански снајперисти су са зграда скупштине и владе БиХ и вишеспратница у Сарајеву узимали су за мету „првенствено цивиле“ на околној српској територији, нарочито током примирја када је највише било жртава, рекао је Милошевић.

         „Морали смо да створимо структуру да им парирамо“, рекао је бивши командант.

         Милошевић је рекао да је имао информације да је Армија БиХ грађане обавештавала да ће их ватром штитити док се возе трамвајима. СРК је морао да узврати на ту ватру и тиме су могли бити захваћени и трамваји, додао је генерал у пензији.

         Према његовим речима, он се две године залагао за антиснајперски споразум, коначно постигнут 1994. године, али је негирао навод оптужнице да је обустава снајперске ватре показала да су он, Ратко Младић и сам Караџић све време имали контролу над њом.

         „Кад је престала њихова снајперска ватра, тад је и наша искључена“, рекао је Милошевић. За разлику од ВРС, како је назначио, „противничка страна није имала никакав интерес да се ситуација реши мирним путем“.

         Сведок је изјавио и да према муслиманима који су остали на простору под контролом СРК ВРС „није направљен ниједан злочин“. Милошевић је напоменуо и да никада није одобравао да се „непријатељ“ назива „потурицама“, „балијама“ и „Турцима“.

         Трибунал у Хагу је генерала Милошевића 2009. године прогласио кривим за гранатирање и снајперске нападе у Сарајеву и изрекао му казну од 29 година затвора.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари