Хашки трибунал Радовану и ратном врху Српске није могао да докаже „геноцидну намеру“

УПРКОС ТОМЕ ГА - ОЧЕКИВАНО - ОСУДИО НА 40 ГОДИНА ЗАТВОРА

ЗА ГЕНОЦИД И „ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ“

Радован Караџић

  • „Веће сматра да ни код Караџића ни код чланова заједничког злочиначког подухвата, као ни код појединачних извршилаца злочина, нема доказа да је постојала геноцидна намера да се истреби и потпуно уништи муслиманско и хрватско становништво“, рекао је председник судског већа О Гон Квон током читања пресуде
  • Tрибунал оценио да је Караџић крив за узимање особља Уједињених нација за таоце, јер је подстицао и одобравао њихову отмицу, као и за снајперисање и гранатирање Сарајева

        ХАШКИ трибунал прогласио је Радована Караџића кривим за гранатирање Сарајева и „злочине против човечности“.

        Очекивано!

        Али, чак ни NATO-трибунал је морао да призна да код Радована Караџића и ратног руководства Републике Српске није постојала ни геноцидна намера према муслиманима и Хрватима.

        Неочекивано!

        Упркос томе, у првостепеној пресуди му је изрекло - 40 година затвора.

        Очекивано! Тако функционише антисрпско „правосуђе“.

        Tрибунал је оценио да је Караџић крив за узимање особља Уједињених нација за таоце, јер је подстицао и одобравао њихову отмицу, као и за снајперисање и гранатирање Сарајева, али да није било намере о геноциду.

        „Оптужени је крив за убиства, нападе на цивиле и терор“, рекао је судија.

        Судско веће, како је додао, сматра да је Караџић подржавао и одобравао гранатирање Сарајева и снајперске нападе на цивиле.

        „Оптужени је користио снајперске нападе и терор као притисак на руководство босанских муслимана и међународну заједницу зарад остварења својих политичких циљева.

        Он је значајно допринео реализацији заједничког злочиначког подухвата и без његове подршке напади на град не би могли да се десе, сматра хашки суд.

        Веће Хашког трибунала такође је нашло да је Војска Републике Српске починила злочине против човечности, убиства, и терора над цивилним становништвом у Сарајеву.

        Са својих положаја Срби су свакодневно намерно гађали снајперима цивиле у Сарајеву и насумично гранатирали град и цивилне циљеве.

        „Свакодневно је долазило до пуцања на цивиле, док су ишли по воду и, шетали. Пуцало се и на децу док су се играла испред својих кућа, шетала са родитељима и враћала из школе.

        Српске снаге су их, како је навео судија, гађале из снајперских гнезда од маја 1992. до краја рата скоро три године“, рекао је судија О Гон Квон.

        Јединице сарајевко-босанског корупса су то радиле коришћењем тешког наоружања и артиљеријског оружја.

        „Хиљаде граната је пало на град током рата и на цивилне објекте, пијаце и болнице где су се скупљали и кретали цивили. Веће сматра да се то изводило да би се терорисало цивилно становништво. Резултат је да је био на хиљаде убијених и рањених. Сви цивили прошли кроз тежак страх јер нису никада могли да знају да ли ће бити мета напада - навео је судија.

        Веће је одбацило тврдњу Караџићеве одбране да су босански муслимани пуцали на сопствене цивиле да би за то оптужили Србе и изазвали интервенцију међународне заједнице.

        У наставку читања пресуде Радовану Караџићу, по оптужбама за злочине у Сарајеву, председник судског већа Хашког трибунала трибунала О Гон Квон рекао је да веће сматра да је оптужени крив за злочине у Сарајеву.

        „Оптужени је крив за убиства, нападе на цивиле и терор“, рекао је судија.

        Веће Хашког трибунала оценило у пресуди Радовану Караџићу да нема довољно доказа да је постојала намера да се учини геноцид у више босанских општина над хрватским и муслиманским становништвом.

        „Веће сматра да нема доказа да је постојала геноцидна намера ни код Караџића ни код чланова заједничког злочиначког подухвата, као ни код појединачних извршилаца злочина да се истреби и потпуно уништи муслиманско и хрватско становништво“, рекао је председник судског већа судија О Гон Квон током читања пресуде.

        Судско веће је нашло да су од марта 1992. до краја те године српске снаге заузеле општине у босанско-српским територијама у Босни, после чега је дошло до организованих и систематских злочина против босанских муслимана и Хрвата који су у тим општинама живели.

        Веће је такође утврдило да је огроман број Хрвата и муслимана приморан да напусти своје куће.

        Веће је утврдило да су припадници српских снага и политичких органа босанских Срба починили убиства као кршење закона и обичаја рата и убиство, истребљење, депортацију, насилно премештање и прогон као злочине против човечности.

        Веће није убеђено, на основу доказа, да су лоши услови живота у тим општинама намерно уведени како би дошло до истребљења босанских муслимана и Хрвата.

        Изрицање пресуде Караџићу почело је у 14 часова, а поводом оптужби за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

        Изрицање пресуде у Хагу прати више од 150 чланова породица жртава, око 200 новинара и више од 50 представника држава и чланова дипломатског кора.

        У завршној речи, у октобру 2014, тужилаштво је затражило да Караџић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и кажњен доживотним затвором, док је Караџић, који се бранио сам, тражио да буде ослобођен кривице.

        На данашњу пресуду и Караџић и тужилаштво хашког трибунала имаће право да уложе жалбу.

         (извор: извештај агенције Танјуг)      

 

              БЕТА: Караџић је проглашен кривим

                    и за „геноцид у Сребреници“

 

         ПРЕМА извштају агенције Бета, Радован караџић је проглашен кривим и за „геноцид у Сребреници“.
         У Бетином извештају – који се поводом Сребренице и геноцида потпуно разликује од Танјуговог – пише: „Пресудом, коју је изрекао председавајући судија О Гон Квон (О-гон Кwон) из Јужне Кореје, утврђено је да су у јулу 1995. српске оружане снаге, чији је Караџић био врховни командант, систематски и плански стрељале „најмање 5.115 муслиманских мушкараца“ из Сребренице с геноцидном намером да их униште као етничку групу“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари