ХАШКИ ТУЖИЛАЦ: Караџић је муслиманима и Хрватима претио прстом

ТРАЖИ ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР И ТВРДИ ДА ЈЕ ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РС БИО „ПОКРЕТАЧКА СНАГА ГЕНОЦИДНЕ КАМПАЊЕ”

         КАКО се једино и могло очекивати: за Радована Караџића, првог председника РС, хашки тужиоци су затражили максималну казну - доживотни затвор.

         Искористили су почетак изношења завршних речи да оцене да је Караџић био „покретачка снага геноцидне кампање деведесетих година прошлог века, како би се БиХ решила несрпског становништва”.

         Тужилац Алан Тигер рекао је да се Караџић својевремено хвалио намерама да избрише несрпско становништво. Подвукао је да „геноцид не мора да значи убиство и уништење етничких група, него то може да буде и уништавање основа за живот неке етничке групе”.

         Тигер је оценио да су Караџићеве територијалне амбиције биле огромне и да је тврдио да Срби имају право на око 65 одсто земље, ”чему се подсмехивао чак и Слободан Милошевић”.

         „Караџић стално себе приказује као обичног бирократу који није могао да контролише шта се дешава, па чак је за себе казао да није могао да контролише ни своју сопствену супругу. Тврди да није имао ни контролу над Ратком Младићем. Али чињеница је да су Караџић, Младић, па и посланици у Скупштини РС, знали за све стратешке циљеве”, казао је Тигер.

         Тигер је првог председника РС окарактерисао као лажова и мафијаша.

         „Караџић није грађевински инспектор. Он није говорио: 'Ово није погодно тло за градњу'. Он је мафијаш, који је говорио: 'Немој градити, или ћу бити присиљен да то срушим'. Знао је коју ће силу користити”, истакао је тужилац.

         Тигер је устврдио да је у БиХ „недвосмислено извршен геноцид”, па наставио:

         „У изјавама је Караџић говорио шта ће се догодити Хрватима и муслиманима ако буду инсистирали на независности. Претио им је прстом и говорио да иду у истребљење. Беспомоћној Европи рекао је да се може јеб...”.

         Он је закључио да је Караџић одговоран и за 43-месечну опсаду Сарајева током које је, рекао је, погинуло више од 5.000 цивила.

         „У Омарској су биле жене које су током дана чистиле ткиво и људску крв, а ноћу су биле силоване”, рекао је Тигер.

         Па додао да је поводом Сребренице наводно говорио: „Све треба убити, цивиле и рањене треба уклонити!”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари