КАРАЏИЋ: Нека Бог помогне да је онај рат био последњи

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РС ОДГОВОРИО ХАШКИМ ТУЖИОЦИМА: ПРОТИВ ЦИВИЛА У САРАЈЕВУ НИСМО КОРИСТИЛИ НИ АРТИЉЕРИЈУ НИ СНАЈПЕРЕ

Др Радован Караџић

  • Тужилаштво има 95 пресретнутих мојих разговора, мојих речи пре рата, дао сам хиљаде интервјуа, изговорио стотине хиљада реченица и милионе речи. Брбљао сам све време, али не могу да нађу целу, неискасапљену реченицу коју би употребили против мене. У њима могу само да нађу да сам се залагао за мир - нагласио је Радован Караџић
  • Не дај Боже да је српско руководство било неко друго, да није било састављено од стручњака, писаца, лекара, адвоката, професора универзитета, како би изгледао тај рат?
  • Ништа што се десило у грађанском рату није производ државног понашања. Ја сам чисте савести али тешка срца, јер није рат био по мом укусу. Био је страшан и дај Боже да је последњи

        ИЗНОСЕЋИ коментар на завршну реч Хашког тужилаштва, први предсједник Републике Српске Радован Караџић истакао је да се он увек залагао за мирно решење сукоба у Босни и Херцеговини.

        Караџић је рекао да су бројни сведоци саслушани током петогодишњег суђења, међу којима су и неки сведоци оптужбе, јасно казали да се он пре почетка рата увек залагао за мир и ненасилно решење проблема.

        - Тужилаштво има 95 пресретнутих разговора, мојих речи пре рата, дао сам хиљаде интервјуа, изговорио стотине хиљада реченица и милионе речи. Брбљао сам све време, али не могу да нађу целу, неискасапљену реченицу коју би употребили против мене. У њима могу само да нађу да сам се залагао за мир - нагласио је Караџић.

        - Мој став је био да ако Муслимани или Хрвати желе секуларни живот, можемо скупа живети, а ако неко од та три народа жели верске назоре уградити у државни механизам, можемо да живимо само једни поред других - појаснио је Караџић.

        Он је додао да је нелогичан став хашких тужилаца да се удружени злочиначки подухват „одједном“ појавио у рату.

        - Чак у ратном периоду постоји безброј мојих наређења, строго поверљивих, која нису за јавност, али у њима не могу да нађу ниједно које наређује које омогућава или толерише злочин. Постојали су појединачни злочини, наравно, али тога увек има. У неким земљама се само 30 до 40 посто крвних деликата разреши у пуној снази државног апарата, а од нас се тражи да све процесуирамо, иако смо били разорени и без инфраструктуре или државног апарата - казао је Караџић.

        Караџић је поновио став да ВРС није користила артиљерију и снајпере да гађа цивиле у Сарајеву.

        - Укупно гледајући, више залуталих метака је убило цивиле него снајпери. Снајпери српске стране нису гађали цивиле и од целог списа није пружен ниједан доказ за то - рекао је Караџић.

        На крају излагања, он је истакао да је ратно руководство Републике Српске осигурало минимално страдање цивила.

        - Не дај Боже да је српско руководство било неко друго, да није било састављено од стручњака, писаца, лекара, адвоката, професора универзитета, како би изгледао тај рат? Али ништа што се десило у том грађанском рату није производ државног понашања. Ја сам чисте савести али тешка срца, јер није рат био по мом укусу. Био је страшан и дај Боже да је последњи - казао је Караџић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари