Караџић тражи да трибунал обавеже Насера Орића буде сведок одбране

ЖЕЛИ ДА НЕГИРА ДА ЈЕ НАПАД НА СРЕБРЕНИЦУ БИО СРАЧУНАТ

НА УНИШТЕЊЕ МУСЛИМАНА КАО ЕТНИЧКЕ ГРУПЕ

  • Орић може сведочити и да је велика количина оружја и муниције прокријумчарена у Сребреницу почетком 1995. хеликоптером из околине Жепе, пише у Караџићевом поднеску
  • Сведочење генерала Орића је релевантно за доказивање да је Караџић имао легитимни војни разлог да нареди напад на Сребреницу, како би прекинуо комуникацију између Сребренице и Жепе и окончао нападе из заштићеног подручја, пише такође у поднеску

        ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид у Сребреници, затражио је данас од Хашког триубнала да наложи ратном команданту Армије БиХ у тој енклави Насеру Орићу да се пред судом појави као сведок његове одбране.

       У поднеску упућеном расправном већу, Караџић захтева да Трибунал обавеже Орића на сведочење посебним налогом (subpoena), зато што је Орић одбио његов позив да добровољно сведочи.

       У поднеску је наведено да је Орић, преко адвоката, одбио Караџићев позив уз образложење да би његов исказ пред Трибуналом могао бити самооптужујући, односно да би га власти Републике Српске могле искористити у истрази коју воде против Орића због сумње да је починио ратне злочине.

       Орићево сведочење значајно је за Караџићеву одбрану због централне улоге коју је као командант 28. дивизије АБиХ Орић играо у војним активностима у Сребреници, 1992-95. По одбрани, Орић може сведочити да „АБиХ никада није демилитаризовала Сребреницу, као што је захтевао споразум са УН и да су, пошто је Сребреница постала 'заштићена зона' УН, његове јединице поседовале и допремале тешко и пешадијско оружје, скривајући га од Унпрофора“.

       Орић може сведочити и да је велика количина оружја и муниције прокријумчарена у Сребреницу почетком 1995. хеликоптером из околине Жепе, пише у Караџићевом поднеску.

       Напади из Сребренице на српска села 1992-95, укључујући и оне непосредно пре офанзиве Војске Републике Српске на град у јулу 1995, такође би, по одбрани, могли бити тема Орићевог сведочења.

Насер Орић

       „Многи цивили су брутално убијени у тим нападима“. „Генерал Орић може, такође, сведочити и да су се јединице АБиХ често позиционирале близу посматрачких пунктова Унпрофора и отварале ватру у намери да навуку ватру босанских Срба на особље УН и изазову међународну интервенцију у своју корист“, тврди Караџићева одбрана.

       Уколико буде сведочио, Орић може да потврди и да је велики део хуманитарне помоћи достављене за цивиле у Сребреници узимао за своју војску. Као образложење за захтев да Орић сведочи, Караџић наводи и да Орић може пружити „инсајдерске информације о томе да је босанска влада жртвовала Сребреницу и њене становнике као део стратегије да добије делове Сарајева које је желела“ у оквиру решења за обуставу рата.

       „Сведочење генерала Орића је релевантно за доказивање да је Караџић имао легитимни војни разлог да нареди напад на Сребреницу, како би прекинуо комуникацију између Сребренице и Жепе и окончао нападе из заштићеног подручја“, пише у поднеску.

       Орићево сведочење биће од помоћи Караџићу да „негира тврдње тужилаштва да је напад на Сребреницу био део удруженог злочиначког подухвата чији је циљ била депортација и убиство Муслимана у намери да се униште као етничка група“, нагласила је одбрана.

       О захтеву Караџића да суд Орића обавеже да сведочи у његову одбрану, накнадно ће одлучити веће председавајућег судије О Гон Квона (O-gon Kwon).

       Хашки трибунал је 2008. ослободио Орића кривице за злочине над Србима у Сребреници и околини, усвојивши његову жалбу на првостепену пресуду којом је био осуђен на две године затвора.

       Првостепеном пресудом, Орић је 2006. био проглашен кривим зато што није спречио злостављање и убиства заробљеника у сребреничкој полицијској станици између децембра 1992. и марта 1993. Будући да је од хапшења 2003. био у притвору Трибунала у Схевенингену, Орић је одмах после првостепене пресуде 2006. био пуштен на слободу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари