Караџић затражио долазак у Хаг Вучуревића и Боровчанина

ЖЕЛИ ДА ПОСВЕДОЧЕ ДА ПРОТЕРИВАЊЕ МУСЛИМАНА НИЈЕ БИЛО

ПОЛИТИКА СДС И ДА НИЈЕ БИЛО ПЛАНА ЗА УБИЈАЊЕ У СРЕБРЕНИЦИ

        ПРВИ председник Републике Српске (РС) Радован Караџић затражио је данас да Хашки трибунал омогући „слободан пролаз“ за бившег градоначелника Требиња Божидара Вучуревића, као и привремени трансфер у Хаг Љубише Боровчанина, који казну издржава у Данској, а који треба да буду сведоци његове одбране.

       Караџић је, наиме, тражио од суда да изда налог за „слободан пролаз“ за Божидара Вучуревића, бившег градоначелника Требиња, како он не би био ухапшен на путу у Хаг, где би идућег месеца требало да се појави као сведок одбране.

       Караџић је налог затражио због оптужнице коју је против Вучуревића подигнута у Хрватској, а као сведок одбране, он би требало да се појави 25. марта.

       Божидар Вучуревић је био члан Главног одбора Српске демократске странке (СДС) и председник Кризног штаба општине Требиње.

       Караџић је у поднеску навео да му је ово сведочење важно, јер Вучуревић „може да потврди да протеривање муслимана или Хрвата са подручја под контролом Срба никада није било политика СДС“.

       Караџић истиче да Кризни штаб Требиња, који је водио СДС, „није предузео никакве кораке да протера муслимане“.

       У одвојеном поднеску, Караџић је затражио привремени трансфер у Хаг Љубише Боровчанина, који је у време уласка српских снага у Сребреницу, у јулу 1995, био командант здружених снага јединица МУП подређених Динском корпусу Војске РС.

       Боровчанин је у трибуналу проглашен кривим за помагање и подржавање, прогоне, присилно премештање и убиство и осуђен на 17 година затвора.

       Боровчанин је једини од седморице бивших високих војних и полицијских офичира РС који се није жалио на првостепену пресуду, која је у предмету „Поповић и други“ изречена у јуну 2010.

       Боровчанин би у Караџићеву одбрану требало да сведочи у мају.

       Караџић очекује да он потврди да „није постојао план егзекцуије заробљеника из Сребренице за који је он знао“, те да „раздвајање мушкараца у Поточарима, како је он то разумео, нема никакве везе са било каквим планом да се они побију“.

       Очекује се да Боровчанин посведочи да је до инцидента у складишту у Кравици, где су, према оптужници, снаге војске и полиције РС 13. јула 1995. убиле више од хиљаду сребреничких муслимана, „дошло одмах након убиства српског полицајца и није се догодио с намером да се униште муслимани као група“.

       Боровчанин би, такође, требало да посведочи о својим „контактима са надређенима и о догађајима везаним за пад Сребренице“.

       Караџић је подвукао да га Боровчанин „никада, усмено или писмено, није информисао о убијању заробљеника“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари