Караџић затражио од Бана да наложи истрагу о обољевањима и умирањима у Хагу

ВЕЋ БИЛЕ ДВЕ ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ И ДВА САМОУБИСТВА,

ПЛУС 11 ОБОЛЕЛИХ ОД РАКА ИЛИ ЛЕУКЕМИЈЕ

Радован Караџић

        ХАШКИ оптуженик Радован Караџић обратио се генералном секретару УН Бан Ки Муну писмом, у којем га је упозорио на алармантно висок број малигних обољења међу оптуженицима у притворској јединици УН у Хагу и позвао га да затражи истрагу.

        Караџић је навео да су била два случаја изненадне смрти, два самоубиства и 11 оболелих од рака или леукемије, истичући да су њему оперисали жучну кесу и да му је изненада скочио ниво шећера у крви, иако је пре доласка у Хаг био здрав.

        Караџић је позвао Бана да покрене истрагу УН, заједно са Црвеним крстом и Светском здравственом организацијом, јер су надлежни у Хагу одбили предлог о покретању истраге о учесталим тешким обољевањима у притвору.

        Он се пожалио Бану и на правосудни систем по којем се суди у Хагу, јер је такав систем непознат у бившој Југославији, као и због суђења на страном језику, што је увек, како је нагласио, на штету оптуженог.

        Он је навео да суђења трају предуго, а да су многе пресуде донете на основу непознавања правосудног система у бившој Југославији и оптужби за дела која су била дозвољена и обавезујућа према југословенским законима.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари