РАДОВАН БАКИРУ: Ви говорите босански, а ја српски, зато вам пишем на - енглеском...

КАРАЏИЋ ПИСМОМ ЗАТРАЖИО ОД ИЗЕТБЕГОВИЋА МЛАЂЕГ

ДА БУДЕ СВЕДОК ЊЕГОВЕ ОДБРАНЕ

  • Караџић написао Алијином сину да од њега очекује да говори о активностима Председништва од 1992. до 1995. године и односа са Third World Relief Agency (TWRA) у прибављању оружја и војне опреме што је било кршење УН ембарга
  • Као што знате, указао је Караџић, добар део тог оружја завршио је код припадника 28. дивизије Армије БиХ у Сребреници, који су га користили за нападе на српске цивиле узрокујући тако акције против „сигурне зоне”
  • Караџић жели да Изетбеговић сведочи и о наводима да су снаге босанске Владе исценирале неке од напада на цивиле у Сарајеву да би тако испровоцирале међународну интервенцију

        ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић затражио је да се Харис Силајџић, Хасан Ченгић, Ејуп Ганић, Един Гараплија и Бакир Изетбеговић састану са његовим адвокатом, односно да се појаве пред Хашким трибуналом као седоци његове одбране.

       У писму које је 22. октобра упутио Ахмету Халиловићу, амбасадору БиХ у Холандији, Караџић се захваљује на посредовању Амбасаде да се његов захтев пренесе Ганићу, Силајџићу, Гарапији и Ченгићу, те изражава жаљење што они не пристају да се састану са његовим правним саветником Петером Робинсоном.

       Уз ово писмо, поново се обратио члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу, и то на енглеском језику. Како стоји на крају писма: „Пошто ви говорите босански, а ја српски, пишем вам на енглеском језику, што је дипломатска солуција.”

       Караџић се захваљује Изетбеговићу на „интересу за његов случај” за што доказ налази у писму које је овај послао главном тужиоцу Сергу Брамерцу у којем га охрабрује да поднесе жалбу на међупресуду већа од 28. јуна ове године којом је из Караџићеве оптужнице изоставило наводе за геноцид у свим другим општинама у БиХ сем у Сребреници.

       Тужилаштво је крајем септембра уложило жалбу на одлуку Вијећа тражећи преинаку те да се оптужбе за геноцид врате у оптужницу. Међупресудом је укинута тачка оптужнице којом се Караџић терети за геноцид почињен током 1992. године у Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику.

       Веће је закључило да нема довољно доказа за ове оптужбе, а тужилаштво сматра да су судије при доношењу овакве одлуке „кренуле кривим путем и стигле на погрешно место”.

       „Искрено, био сам изненађен вашим јавним изразом незодовољства том одлуком. То ми се не чини као продуктиван начин да се допринесе помирењу наших народа,” пише Караџић.

       „Ваша влада је потрошила милионе да убеди Међународни суд правде да је геноцид почињен у босанским општинама током 1992. године. Суд је одлучио, 2007. године да оно што се дешавало није геноцид. Не разумем зашто сте очекивали да Хашки трибунал донесе другачију одлуку?” пита се Караџић додајући да се нада да је Изетбеговић имао сагласност осталих чланова Председништва када је послао писмо и да се на исти начин не меша у суђења пред Судом БиХ.

       „Играти ту врсту улоге којом се мешају политика и закон, чини лош закон и још гору политику.”

       „Ипак, постоји конструктиван начин за вас да учествујете у мом случају - тако што ћете се појавити као сведок одбране,” пише Караџић Изетбеговићу.

       Према овом писму, од члана Председништва, оптужени очекује да говори о активностима Председништва од 1992. до 1995. године и односа са Third World Relief Agency (TWRA) у прибављању оружја и војне опреме што је било кршење УН ембарга. Као што знате, добар део тог оружја завршио је код припадника 28. дивизије Армије БиХ у Сребреници, који су га користили за нападе на српске цивиле узорокујући тако акције против „сигурне зоне”.

       Караџић жели и да Изетбеговић сведочи и о наводима да су снаге босанске Владе исценирале неке од напада на цивиле у Сарајеву, а како би тако испровоцирале међународну интервенцију.

       Радован Караџић је 16. октобра почео са извођењем доказа одбране. У првих седам дана саслушао је пет сведока који су негирали наводе оптужнице која терете Караџића за низ злочина почињених у Сарајеву током опсаде града.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари