РАДОВАН: Знам шта сам хтео и урадио, а и о чему сам сањао, ниједан разуман суд не би ме осудио

„ВЕРУЈЕМ ДА ПРЕСУДА МЕНИ - КАКВА ГОД БИЛА - НЕЋЕ УТИЦАТИ

НА СУДБИНУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

Радован Караџић

  • „Нема доказа да су српске званичне снаге, делујући на званичан начин, починиле било какав злочин. Али, било је доказа да су злочине починили неки припадници званичних формација, што је потпуно различито од деловања јединица“
  • Наглашава да је имао многе примедбе на генерала Ратка Младића, коме се такође суди за ратне злочине, као и на друге официре „старог кова“, али да се „ниједан од њих није могао окривити за злочине“
  • Рекао да претпоставља да ће лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ добити бар 15 дана казне јер је међународној заједници потребан „преседан тужења и осуде лидера опозиције, који никоме није командовао и није урадио ништа осим што је причао“

        БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић, којем ће сутра у Хашком трибуналу бити изречена пресуда на суђењу за геноцид и злочине почињене у Босни и Херцеговини, изјавио је да не постоји разуман суд који би га осудио.

        „Моја су очекивања иста. Знам шта сам хтео, шта сам урадио, чак и о чему сам сањао, и не постоји разуман суд који би ме осудио. Колико год да је високопозиционираних званичника босанских Срба осуђено“, рекао је Караџић у интервјуу за Балканску истраживачку мрежу (BIRN).

        Он је казао да не пориче наводе о Сребреници, али да се противи „обиму и позадини онога што се десило“ и да се оштро противи тврдњи да су полиција или војска починиле нешто само зато што је то починио неки припадник војске или полиције.

        „Није нека јединица војске добила задатак да почини злодело, то је пре била нека врста колажа, насумично изабрана група момака доведених да изврше убиства на своје изненађење, против њихове воље и интереса, а било је толико тајно да су починиоци то сакрили од својих директних претпостављених“, рекао је Караџић.

        Говорећи о Сребреници, Караџић је додао да нико неће профитирати „од било каквих преувеличавања везаних за Сребреницу или било које ратиште“, а како је рекао, тамо се није догодио геноцид већ је то био „само хаос“ виђен у Хрватској и за који се предвидело да ће се десити у Босни“.

        Караџић је казао да хашко тужилаштво није прецизирало на које снаге у оптужницама мисли када каже „српске снаге“ и да нема доказа, као ни документованих оптужби с правим починиоцима које је именовало Тужилаштво.

        „Нема доказа да су српске званичне снаге, делујући на званичан начин, починиле било какав злочин. Али, било је доказа да су злочине починили неки припадници званичних формација, што је потпуно различито од деловања јединица“, казао је Караџић.

        Он је казао да је имао многе примедбе на генерала Ратка Младића, коме се такође суди за ратне злочине, као и на друге официре „старог кова“, али да се „ниједан од њих није могао окривити за злочине“.

        Караџић је казао и да се нада да ако буде ослобођен неће поново ући у политику.

        „Нисам то чак ни тада желео, у 1990-им, јер сам имао веома пријатан живот, породицу, професију, пријатеље и књижевност. Политика ми је одузела 25 година, што значи најмање пет до осам књига. Зашто бих хтео поднети још таквих губитака? Своје ћу драгоцено време проводити са породицом и својим писањем“, казао је Караџић.

        Он је казао да очекује да ће лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ добити бар 15 дана казне јер је међународној заједници потребан „преседан тужења и осуде лидера опозиције, који никоме није командовао и није урадио ништа осим што је причао“.

        Караџић је рекао да верује да његова пресуда неће утицати на судбину Републике Српске и њених грађана.

        „Каква год да буде моја судбина, то неће утицати на судбину Републике Српске и њених грађана“, рекао је Караџић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари