РОБИНСОН: И сва документа и 28 сведока су потврдили да Караџић нема ништа са Сребреницом

ДО ИСТОГ ЗАКЉУЧКА ДОШАО И КАНАДСКИ ЕКСПЕРТ

АНГАЖОВАН ДА ОБРАДИ СВУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ

Др Радован Караџић

  • Амерички адвокат Питер РОБИНСОН затражио да се одбаци оптужба за геноцид и рекао: Ако је Караџић, како то тврди тужилаштво, знао за убиства, зашто није увео ванредно стање и у Зворнику, као што је то учинио у Сребреници или Скеланима, јер би тако лакше прикрио злочин“
  • „Караџић је мислио да је све урађено чисто и после уласка српске војске у Сребреницу гостовао је на телевизијама и говорио о томе. Зашто би то радио ако је знао шта се тамо дешавало?“
  • Овде је свашта речено на рачун Радована Караџића. Можете о њему мислити шта год хоћете, али не и да је глуп, навео је Робинсон
  • Чак и да је Караџић знао за убиства, а да их није наредио (за шта не постоји ни један веродостојан доказ) - опет не би могао бити осуђен за геноцид, указао је амерички адвокат
  • Он је цитирао и закључке са других суђења из којих произлази да Радован Караџић у Сребреници није наређивао никаква смакнућа нити је за њих знао

         АМЕРИЧКИ адвокат Питер Робинсон позвао је Судско веће Хашког трибунала да одбаци оптужбу да је Радован Караџић крив за геноцид у Сребреници и истакао да не постоји опипљив или разуман доказ да је он наредио или знао за убиства.

          „Случај Сребреница је максимално поткрепљен, али нема ни једног јединог документа, писаног или усменог, пресретнутог разговора или сведока који би био оптужујући за Караџића“, навео је Робинсон.

         Караџић је 9. јула наредио заузимање Сребренице и обезбеђивање максималне заштите цивилима и ратним заробљеницима. Постоји документи који то доказују.

         Именовао је Мирослава Дероњића за цивилног повереника и наредио му да обезбеди да сви цивилни и војни органи поступају са заробљеним особама као са ратним заробљеницима, а да цивили могу слободно да одлуче где желе да иду. Многобројни документи о томе су показани на суду.

         Караџић је, додаје он, дао наређење да се успостави станица јавне безбедности у Сребреници и да сви који су се борили против српске војске треба да буду третирани према свим међународним конвенцијама.

          „Тужилаштво тврди да је све то само симулирало подржавање закона. Али, разуман закључак је да сва та наређења значе баш оно што у њима и пише.

          „Нема доказа за друге теорије тужилаштва“, нагласио је Робинсон, правни саветник првог председника Српске, истичући да тужилаштво има само посредне доказе, односно теорије о томе да Караџићеве наредбе и поступци значе супротно од онога што заиста значе.

Адвокат Питер Робинсон

         Караџић је изнео многобројну документацију, а 28 сведока, од којих су неки високи војни и безбедносни фактори, потврдили су да Караџић није имао ништа са убиствима у Сребреници.

          „То је потврдио и посебан канадски експерт ангажован да обради сву документацију“, навео је Робинсон.

         Радован Караџић је подржао све хуманитаране конвоје у тој области и није имао никаква сазнања нити је наредио пребацивање муслиманских војника у Зворник.

          „Ако је Караџић, како то тврди тужилаштво, знао за убиства, зашто није увео ванредно стање и у Зворнику, као што је то учинио у Сребреници или Скеланима, јер би тако лакше прикрио злочин“, упитао је Робинсон. „Караџић је мислио да је све урађено чисто и после уласка српске војске у Сребреницу гостовао је на телевизијама и говорио о томе. Зашто би то радио ако је знао шта се тамо дешавало?

         Овде је свашта речено на рачун Радована Караџића. Можете о њему мислити шта год хоћете, али не и да је глуп, навео је Робинсон.

         Али, чак и да је Караџић знао за убиства, а да их није наредио (за шта не постоји ни један веродостојан доказ) опет не би могао бити осуђен за геноцид, навео је амерички адвокат.

         Он је цитирао и закључке са других суђења из којих произлази да Радован Караџић у Сребреници није наређивао никаква смакнућа нити је за њих знао.

         Поједини официри српске војске, који су учествовали у томе или су бар знали за убиства, имали су разлога да све сакрију од Караџића, рекао је Робинсон.

          „Караџић је својевремено наредио прекиде једног броја војних операција, попут оне на Игману, што није било вољи по неким војним круговима и свима су познати сукоби на релацији Караџић - војни врх“, закључио је Робинсон.

         Он је позвао судско веће да одбаци недоказану оптужбу за геноцид против Караџића, наводећи да сви докази упућују на став да се не може изван разумне сумње тврдити да је Караџић наредио или учествовао у убиствима у Сребреници.

         Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари