Сведочиће и генерал Крстић који је покушао да то избегне

У ХАГУ ЋЕ СЕ ПОЈАВИТИ И ДВА „НЕВОЉНА СВЕДОКА” КАРАЏИЋЕВЕ ОДБРАНЕ

Радислав Крстић

       ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид у Сребреници, злочин против човечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1991. до 1995. године, наставља сутра у Хашком трибуналу са извођењем доказа своје одбране.

       Известан је наставак испитивања сведока одбране, некадашњег команданта Сарајевско-романијском корпуса Војске РС, генерала Драгомира Милошевића, који је у трибуналу проглашен кривим за терор над сарајевским цивилима и осуђен на 29 година затвора.

       Генерал Милошевић је у Хаг дошао из Естоније, где је пре две године упућен на издржавање казне.

       На листи сведока је још један осуђени генерал ВРС - некадашњи командант Дринског корпуса, Радислав Крстић.

       За разлику од Милошевића, који се, како је сам рекао, радо одазвао позиву да сведочи у одбрану Караџића, за Крстића је судско веће издало обавезујући налог, јер није желео да сведочи добровољно. Генерал Крстић је у трибуналу проглашен кривим за помагање и подржавање геноцида у Сребреници, убиство, истребљења и прогоне.

       У жалбеном поступку, казна му је са 46 смањена на 35 година затвора.

       На сведочење у Хагу, генерал Крстић долази из Пољске. У тамошњи затвор он је крајем прошле године пребачен из безбедносних разлога, јер су га у мају 2010. у британском затвору Вејкфилд напала тројица муслиманских затвореника.

       Под обавезујућим налогом ће сведочити и бивши припадник МУП БиХ, Един Гараплија, који је одбијање да дође у Хаг правдао „амнезијом као последицом рата и постратне трауме”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари