ЖУДРИ: Експлозија на Маркалама била подметнута Србима

СВЕДОЧЕЊЕ ПОСМАТРАЧА УН

КОЈИ ЈЕ У КАРИЈЕРИ АНАЛИЗИРАО ОКО 100 КРАТЕРА ЕКСПЛОЗИЈА

        БИВШИ посматрач УН Стефан Жудри посведочио је у Хашком трибуналу да је експлозија на сарајевској пијаци Маркале била намештена како би се свалила кривица на Србе.

       „Пуковник Жудри је закључио да силазна путања минобацачког пројектила, калибра 120 милиметара, не би могла бити добро измерена, јер је прва екипа УН наводно померила реп (пројектила) и тако помакла руб кратера“, наведено је у Жудријевом исказу, који је данас на суђењу у Хашком трибуналу прочитао некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић.

       Траг упаљача је, према речима сведока, такође, био померен, што је значило да је промењено и место испаљења, преноси Радио Слободна Европа.

       „Кривица једне стране је погрешно утврђена“, навео је сведок, који је у својој каријери анализирао око 100 кратера експлозија.

       Караџић, који се брани сам, покушава пред Трибуналом да оспори сведочења сведока тужилаштва, који су потврдили службени закључак УН да је граната која је пала на Маркале 5. фебруара 1994. године, убивши 68 људи, била испаљена са српских положаја.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари