Кинези заинтересовани за ЈАТ Технику, Ђердап III и ТЕ Никола Тесла III

   ЕКОНОМСКА САРАДЊА БЕОГРАДА И ПЕКИНГА

  • Кина показала велико интересовање и за модернизацију железнице на Коридору 10 и изградњу путног Коридора 11 од Београда до Бара

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар за инфраструктуру и енергетику Србије Милутин Мркоњић је у разговору са кинеским амбасадором у Србији Жанг Ванксијем истакао да постоји велико интересовање кинеских компанија за послове у саобраћајној и енергетској инфаструктури у Србији.

        Он је рекао да је велико интересовање посебно за модернизацију железнице на Коридору 10 и изградњу путног Коридора 11 од Београда до Бара.

        Мркоњић је Ванксију уручио и детаљније пројекте.

        Како се наводи у саопштењу Министарства за инфраструктуру и енергетику, Мркоњић је рекао да постоји и интересовање кинеске стране за приватизацију ЈАТ Технике, која жели да инвестира у једно такво предузеће за одржавање авиона у Европи, каже се у саопштењу Министарства за инфраструктуру и енергетику.

        Мркоњић и Ванкси сагласили су се да би приликом најављене посете Мркоњића Кини, крајем октобра или почетком новембра, многе од досадашњих договора наших и кинеских компанија требало коначно потврдити, а и неке уговоре, као што је онај о кредиту са Ексим банком, и потписати.

        „Живимо у време тржишне привреде која омогућава нашим предузећима слободу активности и избора, па ће тако Кина увек подржати и сваку сарадњу наших и српских компанија када је у питању њихов заједнички интерес”, рекао је Ванкси и додао да таква сарадња веæ постоји.

        Ванкси је рекао да је његова жеља да се та сарадња још више развије на чему ће се и лично ангажовати.

        „Част ми је што радим у вашој земљи и надам се да ћете ме у нашим даљим контактима сматрати Вашим пријатељем”, поручио је Ванкси.

        Специјални саветник председника Владе Србије Петар Шкундрић рекао је да су представници великих кинеских и српских фирми разговарали о сарадњи у области енергетике.

        Шкундрић очекује да ће ускоро бити потписан уговор о договореном кредиту са Ексим банком за ревитализацију прве фазе ХЕ Костолац да би одмах затим почели разговори и о кредиту за другу фазу.

        Шкундрић је такође истакао да постоји интересовање кинеских компанија за изградњу реверзибилне хидроелектране Ђердап III и Бистрица, чија би изградња могла врло брзо да почне, као и термоелектране Никола Тесла III од Обреновца и Штавањ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари