КОНУЗИН: Србија је била прва и једна од највећих жртава Првог светског рата

Амбасадор Русије у галерији «Прогрес» отворио изложбу «Први светски рат у фотографијама и документима»

* Изложен и чувени и манифест последњег руског императора Николаја Другог о објави рата – о стајању Руске империје на страну Србије

* Отварању изложбе присуствовали , између осталих, патријарх Иринеј, председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, министри спољних послова и културе Вук Јеремић и Предраг Марковић и бројне јавне личности

        АМБАСАДОР Русије у Србији - Александар Васиљевич Конузин - отворио у београдској галерији "Прогрес" изложбу под називом "Први светски рат у фотографијама и документима".

        Поставка у галерији "Прогрес" обухвата уникатне фотографије са фронтова Првог светског рата и документа из фондова Централног музеја Оружаних снага Русије и државних архива Белорусије, Русије и Србије.

        Посетриоци ове значајне изложбе имаће прилику да, поред осталог, виде и телеграм главнокомандујућег српске армије, краљевића Александра, руском цару Николају Другом, као чувени и манифест Николаја Другог о објави рата. О стајању Руске империје на страну Србије.

        Фотографије показују страдања војске и грађана, целу плејаду ратних команданата, обавештајце, рањенике, оружје. Међу њима су: "Острво Видо - Плава гробница 1914. године", "Злочин окупатора у Ћуприји 1915. године",Војни брод разарач "Живућиј". Руске ратне кариктауре, чији је `јунак` најчешће немачки кајзер Вилхелм Други, наредбе, књиге и фотографије из фондова Бибилиотеке града Београда.

        Изложен је и "Програм за уједињење Србије и Црне Горе" из 1917. године, који је настао на Крфу после повлачења српске Војске и државног врха преко Албаније.

        Отварајући изложбу, амбасадор Конузин је поручио да је неопходно да се превазиђе оно што дели људе, сеје раздор, сукобе и ратове. Наставио је: "Данас нам се пружа ретка могућност да додирнемо трагове историје... Србија је била прва и једна од највећих жртава катаклизме Првог светског рата, изгубила је скоро трећину свог становништва, била је разорена. Нека нам сусрет са историјом помогне да боље живимо, ценимо и разумемо једни друге.

        Конузин је казао да уз изложбу "можемо добити још једну лекцију из историје" и да ће му бити драго ако "разумемо колико је драгоцен живот сваког човека, колико је важно да народи Европе живе у условима мира и подједнаке безбедности".

        Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Ћушев упозорио је да без прошлости нема будућности и да све земље и народи треба да се сећају прошлих ратова и да не заборављају њихове историјске лекције ради мира на земљи.

        Он је Први светски рат назвао "мало познатим и заборављеним ратом". При том је указао: «

        "Преко територије Белорусије Први светски рат се пронео попут разорног и крвавог урагана. Главна команда руске армије била је у нашим градовима Барановичима и Могиљову. Само двадесетак година касније ти догађаји су се поновили и однели живот сваког трећег становника наше земље".

        Отварању изложбе присуствовали су, између осталих, патријарх Иринеј, председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, министри спољних послова и културе Вук Јеремић и Предраг Марковић који се такође обратио присутнима на отварању изложбе.

  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари