Косово да буде "суседна земља" без паралелних структура

Меркелова, према очекивањима, издиктирала Београду услове

  • Меркел отворено ставила до знања домаћинима да је за Београд - упркос свему што је досад учинио - “важан и однос према суседним земљама”
  • На ово је Тадић прво рекао: „Србија има своје принципе у решавању конфликата са којима се суочава и жели да са немачким пријатељима пронађе практични пут у којем чувамо дигнитет свих народа, свих политичких ентиета и земаља у региону и очекујемо да ће Немачка имати разумевања за комплексност политичког процеса на Западном Балкану”
  • Председник Србије је изјавио да наша земља жели решење, а не замрзавање конфликта, а да је очигледна намера Приштине да се унилатералним актима мења ситуација на Косову и успоставља нова политикча реалност
  • “За нас је неприхватљиво да се награђује онај ко спроводи унлилатералне акте или акте насиља који воде стварању нове реланости на терену”, додао је Тадић
  • Тадић је у разговору са новинарима изјавио да нема на уму, као прву ствар, да побеђује на изборима, јер се “политиком бави да би оставио добре последице иза себе и нагласио је да је погрешно стављати Србију пред избор ЕУ или Косово”
  • Желимо датум за почетак преговора, јер ће тада бити учињен онај судбоносни корак и неће бити могуће да дође до ревизије овог процеса. Не видим да простор југоисточне Европе има извеснију будућност него у ЕУ и сматрам да ЕУ никада неће бити комплетирана као политички, економски и мировни пројекат, уколико не буде интегрисала Задапни БалканНЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел поручила је током посете Београду да Немачка јасно подржава европску перпскетиву Србије, али да је за добијање статуса кандидата за Србију неопходно: постизање резултата у дијалогу са Приштином, омогућавање Еулексу да ради на целом Косову и укидање паралелних структура на Косову, без успостављања нових.

Председник Србије Борис Тадић одговорио је да Србија не тражи никакве уступке на путу ка ЕУ и да је уверен да ће испунити све постављене критеријуме.

- Моја порука у Београду је да Немачка жели Србију у ЕУ. Преговори са ЕУ су дуг процес у којем је потребно решити отворена питања и та питања не би требало прећуткивати. Не могу се решити сва питања у једном потезу, што Немачка зна из своје историје. Морамо бити спремни за прагматизам. Ми сматрамо да се може водити дијалог и опасност да се предузму унилатерални кораци је мања.– казала је канцеларка Тадићу, не желећи да прецизира рокове за решавање проблема.

Меркелова је захвалила председнику Србије на храбрости у протеклом периоду, јер, како је подсетила, “претходни пут када смо разговарали Ратко Младић и Горан Хаџић били су на слободи”. Она је указала на успех Србије у сарадњи са Трибуналом у Хагу и поручила да осумњичене за злочине чекају судски поступци у Хагу. Такође је похвалила и то што је Србија “учинила доста” на европском путу, пошто је усвојила законе неопходне који су складу са критеријума из Копенхагена.

ТАДИЋ: СРБИЈА НЕМА ИЛУЗИЈУ…

Међутим, оцењујући да је ово одлучујућа фаза европских интеграција, Меркел је отворено казала да је поред свега учињеног “важан и однос према суседним земљама”.

Она је два пута поновила да је неопходан напредак “пре свега у практичним питањима”, до кога се “не може доћи преко ноћи”, и да је важно да се “о свим темама говори отворено”. У том контексту је нагласила да ЕУ жели да све земље Западног Балкана постану чланице ЕУ, али да је неопходно решити проблеме у овом делу Европе.

Тадић се, по обичају, у потпуности сагласио са оценом Меркелове и нагласио да Србија “нема илузију да би у ЕУ требало да унесе нови конфликт, јер ЕУ има довољно својих унутрашњих конфликата”.

- Србија жели да реши конфликте на простору југоисточне Европе и Западног Балкана што је у основи политике коју сам понудио на свим изборима грађанима и они су ту политику прихватили. Србија има своје принципе у решавању конфликата са којима се суочава и жели да са немачким пријатељима пронађе практични пут у којем чувамо дигнитет свих народа, свих политичких ентиета и земаља у региону - поручио је Тадић и додао да ми, са друге стране, очекујемо да ће Немачка имати разумевања за комплексност тог политичког процеса на Западном Балкану.

НЕЋЕМО КАО ПРИШТИНА

Тадић је казао да се Србија противи политичким преседанима, који производе опасан и домино ефекат. Наша земља је, према његовим речима, опредељена за проналажење решења у дијалогу, “јер је то била намера Београда после подношења резолуције у УН са 27 земаља чланица ЕУ”.

И то таквом дијалогу, чији би разултат био усмерен на техничка решења: “Само кроз дијалог се може пронаћи дугорочно одрживо решење, али и решења техничке природе која омогућавају нормалнан живот људима”. При том, очигледно, није мислио једино на техничка решења за нормалан живот за Србе на Космету, пошто је истакао : "Водећи Србију, креирајући визију њеног развоја мислимо не само о српском народу, него о свим народима који живе на простору Југоисточне Европе и та политика је једина одговорна и могућа”.

Председник Србије је изјавио да наша земља жели решење, а не замрзавање конфликта, а да је очигледна намера Приштине да се унилатералним актима мења ситуација на Косову и успоставља
нова политикча реалност. “За нас је неприхватљиво да се награђује онај ко спроводи унлилатералне акте или акте насиља који воде стварању нове реланости на терену”, додао је Тадић.

Он је као централне тачке политике српске владе навео: реформе, сарадњу са Трибуналом, извињење упућено припадницима других народа и међурегионалну сардању. Србија, према томе, како је казао, не тражи никакве уступке на путу ка ЕУ и испуниће све критеријуме за добијање статуса кандидата.

ПОДРЖАВАМО ХРВАТСКУ У ЕУ

- Али, то није довољно. Желимо датум за почетак преговора, јер ће тада бити учињен онај судбоносни корак и неће бити могуће да дође до ревизије овог процеса. Не видим да простор југоисточне Европе има извеснију будућност него у ЕУ и сматрам да ЕУ никада неће бити комплетирана као политички, економски и мировни пројекат, уколико не буде интегрисала Задапни Балкан – казао је Тадић, оцењујући да би статус кандидата и датум за почетак преговоре подстакли и друге у региону да реформе брже спроводе.

Он је за крај казао да подржава интеграцију Хрватске у ЕУ и да тражи да исти принципи и критеријуми буду поштовани када је у питању Србија. Двоје државника разговарали су и о улози Београда у формирању власти у Босни и Херцеговини.

После састанка са Меркеловом, Тадић је у разговору са новинарима изјавио да нема на уму, као прву ствар, да побеђује на изборима, јер се “политиком бави да би оставио добре последице иза себе и нагласио је да је погрешно стављати Србију пред избор ЕУ или Косово”.

- Да ли ћу победити на изборима о томе одлучују грађани. Више пута сам пред грађане излазио са политиком за коју није постојала велика вероватноћа да ће донети прави политички резултат и тако ће бити и у будућности - рекао је Тадић.

 

ПОГРЕШНО: ИЛИ КОСОВО ИЛИ ЕУ

Тадић је, после разговора са немачком канцеларком, рекао да води политику помирења у југоисточној Европи и демократске Србије која не признаје независност Косова, већ трага за компромисним решењем.

- Мислим да би политика у којој би Србија била стављена пред избор Косово или ЕУ била погрешна и да је то ултимативна политика, која није у сагласности са европским вредностима. Мислим да такву политику треба избећи, јер би то било корисно за све, не само за српски народ, него и за европске народе и ЕУ - поручио је Тадић.

Он је рекао да би требало пронаћи једно еластично, креативно решење у датим политичким околностима, које не спречава нормалан живот људи, не угрожава дигнитет албанског и српског народа и омогућава европско функционисање на простору југоисточне Европе.

- Шта ће бити на изборима, то ћемо да видимо. Ја верујем да оваква политика може да добије подршку грађана јер сам убеђен да је политика учлањења Србије у ЕУ од суштинске важности за грађане Србије - истакао је Тадић.

У разговору са премијером Цветковићем Меркелова је истакла да су две земље изузетно важни политички и економски партнери. Како се наводи у саопштењу владе, Цветковић је упознао немачку канцеларку са реформским законима донетим у оквиру процеса придруживања Србије ЕУ, макроекономском ситуацијом у Србији и реформама које је Влада Србије до сада спровела у
циљу побољшања инвестиционог амбијента.

 

ПРЕПОРУКА НЕМАЧКИМ УЛАГАЧИМА

- Немачка је највећи спољнотрговински партнер Србије и један од најзначајнијих инвеститора. Немачке компаније већ годинама успешно послују у Србији и оне су најбоља препорука будућим улагачима - рекао је Цветковић.

Меркел је у разговору истакла да је упозната са позитивним искуствима немачких инвеститора у Србији и да постоје велики потенцијали за даљи развој сарадње, пре свега у области инфраструктуре и енергетике, а посебно обновљивих извора енергије.

Немачка канцеларка је истакла Србија треба да посвети посебну пажњу развоју малих и средњих предузећа.

На састанку је истакнуто да ће Немачка преко своје Развојне банке КФW наставити да подржава пројекат формирања Развојне банке Србије, наводи се у саопштењу Владе Србије.

 

 

Прво са Ружицом Ђинђић

- Немачка канцеларка се по доласку у Београд прво срела са управитељком Фондације "др Зоран Ђинђић" Ружицом Ђинђић. Састанку Меркел и Ђинђић, у хотелу Хајат, присуствовали су и стипендисти немачке привреде, као и амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас.

 

СНС: Проћердана прилика

- Власт ће проћердати економске могућности посете немачке канцеларке Ангеле Меркел, рекла је данас члан Председништва Српске напредне странке Зорана Михајловић, наводећи да је разлог за то
што је власт "корумпирана, неефикасна и води лошу економску
политику".

На конференцији за новинаре посвећеној економско-енергетским питањима, Михајловић је рекла да ће Влада коју ће формирати СНС повећати извоз у Намачку на више од три милијарде евра, унапредити економске односе и са другим земљама, и привући инвестиције.

СНС тражи да Влада, рекла је Михајловић, одмах смени генералног директора Србија гаса, јер је због његове "лоше управљачке политике" то јавно предузеће на "ивици банкрота", као и да надлежне институције провере пословање те компаније.

Михајловић тврди да уместо најављеног повећања, цена гаса, али и нафтних деривата и струје, може да буде смањена за 20 одсто.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари