ЈАКШИЋ: Ако неће Стефановић, Скупштина КиМ ће расписати локалне изборе за север

НАРОДНИ ПОСЛАНИК УПОЗОРАВА ДА ЈЕ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ

ПО СРБИЈУ ГОРИ ОД ЗАХТЕВА ИЗ РАМБУЈЕА

Марко Јакшић

  • Посланици Скупштине АП КиМ долазе у Београд 21. јануара да - по ко зна који пут - изразе неслагање са радом Уставног суда Србије који игнорисањем уставних тужби које се тичу КиМ учествује у разбијању целовитости Републике Србије

        СКУПШТИНА Аутономне Покрајине Косово и Метохија заседала је 14. јануара, првог дана Српске Нове Године и имала је свечано-радни карактер.

        Доделила је признања-повеље заслужним појединцима и донела одлуку да из свог назива избрише реч „привремена”. Тако је званично постала: Скупштина Аутономне Покрајине КиМ.

        Овај потез је повучен - рекао је зa Факти народни посланик Марко Јакшић - зато што је процењено да термин „привремена” указује на нешто што није стабилно.

        Друга одлука било је, додаје Јакшић, упућивање захтева председнику Народне Скупштине РС Небојши Стефановићу распише изборе у четири оштине на Северу Косова. Уз упозорење: да ће Покрајинска Скупштина КиМ - ако он то не уради - узети ствари у своје руке и  сама расписати изборе.

        Према Јакшићевим речима, донета је и одлука о доласку посланика Скупштине АП КиМ у Београд 21. јануара. Они ће се ће овог наћи пута пред Уставним судом РС да би - по ко зна који пут - изразили неслагање са радом УС који игнорисањем уставних тужби које се тичу КиМ учествује у разбијању целовитости Републике Србије.

        Посланици ће од председника УС затражити одговор: зашто суд већ три године не реагује и ништа не ради поводом КиМ?

        Овим поводом је Јакшић рекао за Факти: „Подсећам да Шиптари својевремено нису признавали институције државе Србије, да нису учествовали у њиховом раду и да су својом политичком вољом дошли до државе. И то показује колико смо ми неозбиљни у том смислу јер позивамо Србе да са Албанцима стварају органе који представљају њихову државу.  А с обзиром да су наши потписали Бриселски споразум, постављам питање: зашто онда нису пристали на услове у Рамбујеу?! Ово што је сада урађено - много је више и горе него оно што је тражено 1998. године”!

        Јакшић је закључио: „Након Рамбујеа смо имали „референдум о уценама”. Зато и постављам питање: ако смо тада одбили, а после тога су нас бомбардовали, зашто морамо и пристајемо сада кад нас нико неће бомбардовати? Јер, наши властодршци су пристали на Бриселски споразум, а да на нико није претио никаквим новим бомбардовањем. Власт тврди да све ради због бољег живота и уласка у Европску унију чије су нас државе-чланице у највећем броју бомбардовале. Откуд ту бољи живот за Србе”?!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари