Миличковић: Не постоји хакерска служба министра унутрашњих послова Стефановића

„НИКО ИЗ МУП НИЈЕ БРИСАО ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ГАЛЕРИЈА ПАМЕТНИХ ТЕЛЕФОНА“

* Државни секретар Милосав МИЛИЧКОВИЋ: „МУП нити користи нити поседује софтвер за биометријско препознавање лица, али истичемо да ћемо се свакако трудити да пратимо трендове опремања полиција свих савремених држава света

____________________________________________________________________

         ДРЖАВНИ секретар Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије Милосав Миличковић изјавио је да су неистинити наводи о постојању хакерске службе МУП-а и таргетираном брисању фотографија из галерија паметних телефона учесника протеста испред Скупштине Србије.

         „Тешко ми је и да замислим колико кошта опрема за тако нешто, али и да се сетим да ли би уопште ико од колега из полиција најбогатијих земаља могао да поседује опрему за то, те сам просто затечен бесмисленошћу ових тврдњи“, навео је Миличковић у саопштењу.

         Он је одбацио тврдње да постоји хакерска служба министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, као и наводе да су се „први запаженији сајбер напади за које постоји основана сумња да их је организовала држава догодили у време поплава 2014. године“.

         Додао је да не постоје аргументи за тврдњу да су на мети „хакерисања државе Србије“ били онлајн портали који су критички извештавали о реакцији државе на поплаве и додао да се држава у време поплава суочавала са лажним вестима, почев од оних да у Обреновцу плутају лешеви до тога да их држава спаљује у високим пећима у Лазаревцу.

         Поводом примедби на рачун рада Одељења за борбу против вискотехнолошког криминала у случају ДДоС напада на сајт „Пешчаник“, он је истакао да се у решавању тих напада, који долазе истовремено са више хиљада заражених рачунара широм света, та служба сусреће са идентичним препрекама као и све полиције света.

         Одељење је, по налогу надлежног тужилаштва које води истрагу, предузело све радње из своје надлежности, укључујући и откривање одговорних за покретање ДДоС напада, и о свему наведеном обавестило тужилаштво, навео је Миличковић у саопштењу.

         Миличковић је објаснио да се мера надзора комуникације спроводи уз неопходну наредбу судије за претходни поступак и да може трајати највише три месеца, након чега се може продужити највише два пута по још три месеца.

         Он је додао да МУП видео надзор користи не само за сузбијање саобраћајних прекршаја, већ као и свуда у свету, и за сузбијање криминала и брже откривање свих починилаца кривичних дела.

         „Такође, МУП нити користи нити поседује софтвер за биометријско препознавање лица, али истичемо да ћемо се свакако трудити да пратимо трендове опремања полиција свих савремених држава света“, навео је државни секретар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари