МЛАДИЋЕВ СВЕДОК: Муслимани су се међусобно убијали у Сребреници

ПРЕДАЛО ИХ СЕ ДО 1000, А У ЈЕДНОЈ ШУМИ СВЕДОК ГЕНЕРАЛОВЕ ОДБРАНЕ ВИДЕО ДО 500 ПОБИЈЕНИХ

Бојан Суботић

  • Војни полицајац у Заштитном пуку Главног штаба Војске Републике Српске Бојан СУБОТИЋ: „Био сам на два-три метра од генерала Младића и није истина да су српски војници у његовом присуству убили неког од муслимана. Младић је дао јасно наређење да се води рачуна о заробљеницима, да они буду пописани и рекао да ће бити предати цивилној полицији у Братунцу“
  • „Мени је рекао: Мали, да сваки стигне у Братунац“, посведочио је Суботић и додао да је на путу ка Братунцу заробљенима поделио 150 векни хлеба

        БОЈАН Суботић, сведок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу, изјавио је пред Хашким трибуналом да су се муслимани у Сребреници у јулу 1995. године међусобно убијали.

        Суботић, који је током збивања у Сребреници био војни полицајац у Заштитном пуку Главног штаба Војске Републике Српске, нагласио је да су му се 13. јула 1995. године, након неколико часова међусобних окршаја, предале стотине од хиљаду муслиманских војника из шума у околини Сребренице.

         „Неки од тих муслимана обавестили су ме да њихови команданти, међу којим је заменик Насера Орића - Зулфо Туруновић, убијају оне који желе да се предају ВРС-у”, рекао је Суботић.

        Он је истакао да се на терену сам у то и уверио.

         „У шуми, у коју су ме касније повела двојица заробљеника, затекао сам ужасан призор од око 500 тела муслиманских бораца. Она нису била на једном месту, већ у радијусу од 300 до 500 метара. Негде су била два тела, негде и 50. Ране су биле неправилне, као од мина. Мало је било устрељених људи. Већ се осећао непријатан мирис због врућине. Могуће је да се све десило током ноћи и јутра“, испричао је Суботић.

        Према његовим речима, док је са својим војницима и двојицом заробљеника покушавао да на сигурно пренесе неколико рањених муслимана пронађених на том месту, заробила их је група од око 200 муслиманских бораца.

        „Онда се вратио један од мојих заробљеника који је рекао да им ја помажем. Ја сам им рекао да су се други предали и питао хоће ли и они. Они су пристали, побацали оружје и пошли с нама. Не знам ни данас како се то издешавало“, испричао је Суботић.

        Он је нагласио да је све заробљене муслимане, по наређењу, пребацио на фудбалски стадион у селу Нова Касаба где их је обишао и генерал Младић.

        „Био сам на два-три метра од генерала Младића и није истина да су српски војници у његовом присуству убили неког од муслимана“, рекао је Суботић и нагласио да је Младић причао са заробљеницима и рекао им да ће бити размењени.

        Он је нагласио да је Младић дао јасно наређење да се води рачуна о заробљеницима, да они буду пописани и да ће бити предати цивилној полицији у Братунцу.

        „Мени је рекао: Мали, да сваки стигне у Братунац“, рекао је Суботић и додао да је на путу ка Братунцу заробљенима поделио 150 векни хлеба.

        Тужиоци ће Суботића унакрсно испитивати накнадно, будући да су за сутра заказани искази сведока одбране посредством видео-везе.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари