На траци - странци и заштићени „преживели“

У ХАГУ ЋЕ ДО 20. ЈУЛА ДЕФИЛОВАТИ СВЕДОЦИ

ХАШКОГ ТУЖИЛАШТВА ПРОТИВ РАТКА МЛАДИЋА

         ХАШКИ трибунал наставља да глуми суд у поступку против Ратка Младића.

         Његово тужилаштво почиње са саслушањем својих сведока, а као свог првог позвало је Елведина Пашића, који је у новембру 1992. године наводно преживео погубљење око 150 људи у селу Грабовица, у општини Котор Варош.

         Као други треба да сведочи Дејвид Харланд, који је био официр за цивилне послове и политички саветник УНПРОФОР-а од јуна 1993. године до краја рата у БиХ. Од њега тужилаштво очекује да сведочи о условима у Сарајеву између 1993. и 1995. године, као и о односима између Ратка Младића и Радована Караџића.

         Трећи сведок тужилачке стране биће генерал Ричард Данат, бивши командант британских оружаних снага, који ће се изјаснити о питањима војне команде и контроле.

         Реч би потом добио заштићени сведок који је наводно преживео погубљења на војној фарми у Брањеву, а одмах потом - припадник Војне посматрачке мисије УН Џозеф Кингори. Он је у Сребреници боравио од марта 1995. до јула 1995. године.

         О ситуацији у Поточарима сведоћиће медицинска сестра „Лекара без граница” Кристина Шмиц и припадник холандског батаљона УН у Поточарима Елко Костер.

         Ово је списак сведока до 20. јула, јер ће тада уследити тронедељна летња судска пауза.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари