Вештак Младићеве одбране: Цивиле у Добрињи и на Кошевском брду побила је Армија БиХ

БАЛИСТИЧАР ЗОРИЦА СУБОТИЋ ГОВОРИЋЕ У ХАГУ

И О ЕКСПЛОЗИЈАМА НА САРАЈЕВСКОЈ ПИЈАЦИ МАРКАЛЕ

Зорица Суботић

        ВЕШТАК одбране за балистику Зорица Суботић наставила је данас, на хашком процесу Ратку Младићу, да побија наводе оптужнице да је Војска Републике Српске испалила гранате које су, у низу инцидената, изазвале бројне цивилне жртве у Сарајеву.

        Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем.

        Анализирајући експлозије три минобацачке гранате, које су у сарајевском насељу Добриња, 4. фебруара 1994, убиле осам, а раниле 18 грађана, Суботићева је тврдила да су босански истражитељи погрешно одредили правац из којег су пројектили долетели.

        Правац долета граната био је „према положајима Армије БиХ“, рекла је Суботићева, наглашавајући да у правцу из којег су долетели пројектили није било положаја ВРС ближих од „шест километара“.

        Веродостојност истраге сарајевске полиције, Суботићева је оспоравала и тврдњом да се у извештају помињу три гранате, а да су, заправо, експлодирале четири.

        „Две гранате су анализиране, једна је само споменута, а четврта није ни споменута у полицијском извештају“, казала је она.

        Суботићева је рекла и да се за једну особу, која је била наведена као девета жртва у полицијском извештају, касније утврдило да је жива.

        Иако тај инцидент није у оптужници, Суботићева је на сличан начин, негирала и налазе сарајевске полиције о страдању цивила у реду за воду испред основне школе на Добрињи, 18. јуна 1994.

        Полицијски извештај који је окривио српску страну, како је оценила, садржавао је „импозантну количину недоследности и нелогичности“.

        По вештаку одбране, граната је долетела са удаљености између 300 и 450 метара, где су, како је сугерисала, били положаји Армије БиХ.

        За три гранате, које су 8. новембра 1994. на Кошевском брду убиле троје цивила, од којих су двоје били малолетни брат и сестра, Суботићева је изјавила да су истражитељи француског Унпрофора утврдили да су долетеле „са босанске стране“.

        „Тај закључак смо и ми извели после анализе“, рекла је она, додајући да се налазу „плавих шлемова“ противила сарајевска полиција.

        Како је најавио Младићев бранилац Бранко Лукић, Суботићева ће сутра сведочити о експлозијама на сарајевској пијаци Маркале.

        Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида и узимање припадника Унпрофора као талаца, 1992-95.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари