НАТО у Уједињеним нацијама на страни своје НАТО-државе

СВИ ЗАПАДНИ САВЕЗНИЦИ “ДЕМОКРАТСКЕ СРБИЈЕ”

У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН ЛИСТОМ НА СТРАНИ ТАЧИЈА

  • Изостало било какво заједничко саопштење јер су Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија подржале намеру Владе Косова да преузме контролу границе

  • Русија је осудила намеру Приштине да учествује у контроли прелаза према централној Србији – да би се спречило избијање насиља на северу Косова и предложила да Савет изда председничко саопштење, али да су то одбациле западне државе

     ЊУЈОРК, - Савет безбедности Уједињених нација је исказао дубоку подељеност поводом напетости на Косову, али – због очекиване опструкције водећих западних земаља у које се куне владајућа коалиција на челу са председником државе Борисом Тадићем – није могао ништа дса учини да спречи једностране потезе НАТО-државе Хашима Тачија. 

     Изостало је било какво заједничко саопштење јер су Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија подржале намеру Владе Косова да преузме контролу границе.
Позицију водећих земаља НАТО пакта најбоље је изразио немачки амбасадор у УН Петер Витиг који је прво затражио да Београд и Приштина ублаже изјаве, смање напетости и дијалогом реше проблеме. Да би, одмах потом, оказао “демократској Србији” колико западним демократијама мање важна од “Државе Косово” јер је поручио Србији да је тешко очекивати да ће "популистичка националистичка игра" допринети остварењу жеље Београда да се прикључи Европској унији.

     Амбасадор Русије у Савету безбедности Виталиј Чуркин, како се и могло очекивати, изјавио је после седнице да је Русија желела да спречи избијање насиља на северу Косова и да је предложила да Савет изда једноставно председничко саопштење, али да су то одбациле западне државе.Русија је осудила намеру Приштине да учествује у контроли прелаза према централној Србији.

     И Француска је током седнице показала званичном Београду – који је толико ратоборан да је министра одбране Драгана Шутановца уочи 16. септембра послао у посету Индонезији – где му је место. Њен амбасадору у УН оптужио је Србију да “вештачки изазива кризу”.

     Косовоски министар спољних послова Енвер Хоџај је рекао да су косовски полицајци 24. јула "дошли мирно" на прелазе на северу Косова и да немају намеру да се одатле више икад померају.

     Седница је трајала два сата, а отворио ју је други човек мировних операција УН Едмон Муле из Гватемале, који је позвао стране да се уздрже од насиља и објаснио детаље плана о распоредјивању Еулекса на административне прелазе.

     Како је рекао, царине се према том плану неће наплаћивати пре јужног дела Косовске Митровице.

     "Разумели смо да друга питања везана за царину, укључујући и постављање контролних пунктова на два прелаза на северу, нису била предмет споразума", рекао је Муле.

     Према његовим решима, спроводјење планова Приштине о доводјењу својих цариника на Јариње и Брњак "могло би да доведе до заоштравања ситуације не терену, угрози стабилност и доведе до
избијања насиља".

     Шеф наше дипломатије Вук Јеремић, по завршетку затворене седнице Савета безбедности, оценио је да то тело, као ни генерални секретат УН Бан Ки Мун, нису подржали најављену једнострану акцију Приштине, и да је значајна већина земаља изразила дубоке резерве према таквим потезима.

     Све је, дакле, као у време кад је Слободан Милошевић био под највећим међународним притиском! Само њега нема!

     Јеремић је, иначе, на самој седници СБ упозорио да ће, уколико се не предузме хитна и одлучна акција, за мање од 24 сата Приштина упасти на север Косова, што ће, како је оценио имати несагледиве последице по читав регион.

     Према његовим речима, и продужетак дијалога Београда и Приштине "бицхе озбиљно поткопан, као и спроводјење онога што је до сада договорено".

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари