НИКОЛИЋ: Независност Косова нека буде услов за улазак у ЕУ, а не за преговоре

ПРИЗНАО ДА У СВЕТУ ИМА ОТПОРА ЗА НЕКА РЕШЕЊА КОЈА ПРЕДЛОЖЕ БЕОГРАД, АЛИ ТВРДИ ДА - БОЉУ ПРИЛИКУ НЕЋЕМО ИМАТИ

  • Шансе Србије у процесу решавања косовског проблема су утолико боље што свет данас представнике Владе Србије доживљава битно другачије него пре неколико месеци - као озбиљне људе који ће јасно рећи свој став.
  • Желим Србију у ЕУ зато што знам да ће људи да живе боље, али своју границу сам изрекао и она се поштује, и они сада кажу: хајде да средимо односе а да не повредимо ту границу
  • Осврћући се на сусрет са Хилари Клинтон и Кетрин Ештон, Николић истакао да су он и Ивица Дачић изнели истоветне ставове, и да су заузврат добили пријатељски тон саговорница и жељу да помогну Србији, без иједне претње
  • Ми смо близу тога да решимо сва питања. Не страхујем, али знам да ће неким људима бити тешко објаснити зашто нешто договарамо. Мени би најлакше било да се удаљим од КиМ и да на крају мандата кажем да нисмо признали независност Косова, рекао је Николић, објаснивши да га од тога одвраћа уверење да очеви не смеју деци да остављају проблеме које сами могу да реше, јер би одлагање решења било агонија за Србију
  • Север Косова мора да краткорочно остане у статусу у којем је сада, а дугорочно ће то питање свакако бити решавано, с тим да је немогуће да потпадне под ингеренције администрације у Приштини.
  • Николић је рекао да ће Србија наставити да финансира север Косова на потпуно отворен начин, али да ствар не може да се заврши на финансијској аутономији
  • Можда и до краја године пред ЕУ станемо мирно са поруком да смо уредили земљу, а ако они имају још неки услов за који нисмо знали то значи да нас не желе. Желим да отпоченемо преговоре са ЕУ јер ће то значити да смо уређена држава, а ако желе да нам поставе услов да признамо независност Косова - нека нам то буде услов за улазак, а не за преговоре

         МОГУЋЕ је наћи решење за Косово и Метохију које би задовољило све разумне и у српском и у албанском народу, а  Србија никада неће имати бољу прилику да реши тај проблем – оценио је Томислав Николић, гостујући на Радио-телевизији Србије.

         Председник Србије је у истој емисији открио да још увек у међународној заједници има отпора за нека решења која ће бити предложена из Београда, али то је нешто испод чега Србија неће моћи да иде.

         Према његовим речима, ништа није договорено док се све не договори, тако да Србија неће више етапно решавати проблеме на начин који решава питања живота на независном Косову.

         „Ми имамо припремљено комплетно решење као основу са које полазимо, бесмислено је причати о енергетици и телекомуникацијама ако не знате да ли сређујете ствари на независном КиМ или на територији чији статус још није известан”, рекао је Николић.

         Према његовим речима, север Косова мора да краткорочно остане у статусу у којем је сада, а дугорочно ће то питање свакако бити решавано, с тим да је немогуће да потпадне под ингеренције администрације у Приштини.

         Николић је рекао да ће Србија наставити да финансира север Косова на потпуно отворен начин, али да ствар не може да се заврши на финансијској аутономији.

         Шансе Србије у процесу решавања косовског проблема су, према његовим речима утолико боље што свет данас представнике Владе Србије доживљава битно другачије него пре неколико месеци - као озбиљне људе који ће јасно рећи свој став.

         „И наша европска оријентација била је на провери док смо били у опозицији и у предизборној кампањи. Ја желим Србију у ЕУ зато што знам да ће људи да живе боље, али своју границу сам изрекао и она се поштује, и они сада кажу: хајде да средимо односе а да не повредимо ту границу”, рекао је Николић.

         Осврћући се на јучерашњи сусрет са шефицом америчке дипломатије Хилари Клинтон и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, Николић је истакао да су он и премијер Ивица Дачић изнели истоветне ставове, и да су заузврат добили пријатељски тон од саговорница и жељу да помогну Србији, без иједне претње.

         „Ми смо близу тога да решимо сва питања, ја не страхујем, али знам да ће неким људима бити тешко објаснити зашто нешто договарамо. Мени би најлакше било да се удаљим од КиМ и да на крају мандата кажем да нисмо признали независност Косова”, рекао је Николић, објаснивши да га од тога одвраћа уверење да очеви не смеју деци да остављају проблеме које сами могу да реше, јер би одлагање решења било агонија за Србију.

         Осврћући се на односе Србије и ЕУ, Николић је поручио да ће Србија испунити све услове који су пред њу стављени, и да ће се можда до краја године стећи услови да јој буде додељен датум почетка преговора о чланству.

         „Можда и до краја године пред ЕУ станемо мирно са поруком да смо уредили земљу, а ако они имају још неки услов за који нисмо знали то значи да нас не желе”, истакао је Николић.

         Истакавши да пре свега од ЕУ зависи да ли ће Србија бити чланица, али да ће и ако у будућности Србија и не постане чланица свакако бити високо уређена држава са којом ће ЕУ да сарађује.

         „Желим да отпоченемо преговоре са ЕУ јер то ће значити да смо уређена држава, а ако желе да нам поставе услов да признамо независност Косова нека нам то буде услов за улазак, а не за преговоре”, рекао је Николић.

         Србија ће, како је уверен, постати мост између ЕУ и Русије, са којом ће наставити да има изванредне односе, будући да је Москва до сада подржавала Београд не посављајући му никакве ултиматуме.

         „Председник Путин и ја смо договорили кредит Србији, а на владама је остало да то спроведу, ми ћемо имати још један разговор 5. новембра око тога и грађани ће знати колики ће бити кредит за ову буџетску годину, а колики за следећу”, рекао је Николић одговоривши на спекулације о проблему у реализацији руских кредита.

         Председник Николић се посебно осврнуо на започету борбу против корупције и организованог криминала, истакавши да ће бити преиспитане бројне приватизације и да ће истрагама бити захваћени бројни људи.

         Николић је констатовао да је вицепремијера Александра Вучића „бацио у ватру” у којој је на себе навукао гнев многих, и да је упао у „змијско гнездо”.

         Наговестивши да су и он и Вучић у прошлости били незаконито прислушкивани, Николић је рекао да ће бити санкционисани они који су незаконито користећи своје функције у разним службама господарили животима људи.

         „Не прогњамо ми никога ко је улагао у странке, а зна се ко је са ким сарађивао, ми желимо да прогањамо криминалце, оне који су се бавили незаконити радњама и у то увукли неке политичаре”, рекао је Николић.

         Богатима који су поштено стекли свој новац биће, како је објаснио, омогућено да улажу у Србију и допринесу њеном развитку, али то неће бити прилика да се „криминалци оперу тако што ће улагати новац”.

         Николић је, сумирајући своје утиске о досадашнем председничком раду, рекао да ће поштовати уставна ограничења и да се неће мешати у посао владе док год не осети да се нешто негативно дешава у држави.

         „КиМ је нешто у чему морам и желим да учествујем, што сам морао да организујем, али када је реч о свакодневним животним питањима, у влади седе озбиљни људи којима не треба тутор”, рекао је Николић, изразивши задовољство због тога што је, како је констатовао, та влада у првих сто дана урадила више него иједна претходна.

         „Ја само видим позитивно за Србију у годинама које су пред нама и треба само да отресемо све што нас спречава да ходамо корацима од седам миља”, закључио је Николић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари