Опозиција одбила црногорски/српски, босански, хрватски и књижевност

  ЦРНА ГОРА И ДАЉЕ БЕЗ ДОГОВОРА О ЈЕЗИКУ 

Небојша Медојевић, Андрија Мандић и Срђан Милић

     ПОДГОРИЦА - Опозиција у Црној Гори одбила је предлог Председништва Демократске партије социјалиста (ДПС), који је пренео премијер Игор Лукшић, да се наставни предмет назове црногорски/српски, босански, хрватски језик и књижевност, јер не обезбеђује неопходну равноправност српског са црногорским језиком.

     Лидери Социјалистичке народне партије, Нове српске демократије и Покрета за промјене – Срђан Милић, Андрија Мандић и Небојша Медојевић у заједничком саопштењу, које преноси портал Аналитика, истичу да их је Лукшић обавестио да је Председништво ДПС одбило њихов заједнички предлог да се наставни предмет назове Матерњи језик и књижевност.

     Они сматрају да тај предлог у потпуности уважава Устав, грађански концепт државе, елиминисање било којег вида дискриминације и продубљивања подела.

     Предлог Председништва ДПС да се наставни предмет назове црногорски/српски, босански, хрватски језик и књижевност, по оцени председника СНП, Нове и ПЗП, не обезбеђује неопходну равноправност српског са црногорским језиком, већ се и даље инсистира на поделама, у овом случају на језик првог и језике другог реда, наводи се у саопштењу.

     Они су овај и сличне предлоге Председништва ДПС, оценили као антиевропске, недемократске, и усмерене само ка једном циљу – да Црна Гора не добије датум преговора са Европском унијом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари