ДИНКИЋ: Нећу дозволити грчки сценарио, али држава може банкротирати

ДАЧИЋ У СКУПШТИНИ: НЕ МОЖЕ СЕ ТЕРЕТ КРИЗЕ ПРЕНЕТИ НА НАJСИРОМАШНИJЕ

  • Министар финансија обећао посланицима да смањења социjалних давања и пензиjа неће бити, док ће о могућем замрзавању плата влада наредних дана постићи консензус. Србиjа ниjе пред банкротом, али да може ући у банкрот - признао је - ако се не повуку одређене мере од коjи су неке непопуларне

          ПРЕМИЈЕР Ивица Дачић поручио jе данас да jе питање економске ситуациjе много озбиљниjе и дубље од међустраначких препуцавања, а министар финасиjа Mлађан Динкић да неће дозволити „грчки сценарио” у Србиjи.

         Tо су били њихови одговори на питање шефа посланика ЛДП Чедомира Jовановића - „коjом финасиjском алхемиjом влада мисле да без озбиљних промена спречи банкрот у jавним финасиjама“.

         Eкономска криза ниjе своjина актуелне владе, већ jе то проблем и криза целог друштва из коjе се може изаћи само ако постоjи учешће свих фактора у друштву, рекао jе Дачић у Скупштини Србиjе, где се дебатуjе о економскоj ситуациjи у земљи на захтев опозиционе ДС. Наводећи да jе проблем у томе што jе свака влада до сада економске проблеме остављала некоj следећојj влади, Дачић jе рекао да су структурне реформе наредни циљ владе.

         Сви у друштву, партнери из владаjуће коалициjе, синдикати, привредници, економисти треба да разговараjу о тим темама како би се дошло до договора предузеле мере коjе ће довести до стабилиазациjе jавних финансиjа, навео jе премиjер.

         Решавање економских проблема, додао jе Дачић, налази се у рангу решавања политичких, коjе Србиjа има и мора да им приступи одговорно.

         „Tреба пронаћи баланс између штедње, пре свега смањења непотребних трошкова администрацие и jавних предузећа и постоjања основних елемената социjалне правде, а то значи са се не може терет пренети на наjсиромашниjе“, поновио jе више пута током расправе Дачић.

         Са оценом премиjера да се Србиjа налази у тешкоj економскоj ситуациjи, сагласан jе и министар финасиjа. Oн jе међутим, нагласио да никада неће дозволити да се „грчки сценарио“ догоди у Србиjи и да jе убеђен да ни његови коалициони партнери то неће допустити.

         „Jа сигурно не могу бити министар финансиjа коjи ће говорити неистину. Наш цљ jе да погледамо истини у очи“, рекао jе Динкић.

         Oн jе навео и да се подразумева да влада не може бити успешна уколико нема консензуса и изразио наду да ће консензус око потребних мера бити постигнут. Према његовим речима, у оквиру владаjуће коалициjе у наредних седам дана биће одржане консулатациjе и изаћиће се са конкретним предлогом.

         Динкић jе рекао и да смањења социjалних давања и пензиjа неће бити, док ће о могућем замрзавању плата влада наредних дана постићи консензус. Пензиjе неће бити смањиване, то jе сигурно, али ће степен и динмика њиховог повећања зависити од укупног стања у друштву, обjаснио jе Динкић.

         Tакође, како jе наглсио, потребна jе рационализациjа у jавном сектору, као и ограничавања броjа запослених. Динкић jе истакао да Србиjа ниjе пред банкротом, али да може ући у банкрот ако се не повуку одређене мере од коjи су неке непопуларне.

         Премиjер jе на добацивања посланика ДС током његовог излагања рекао да „када знаjу шта треба да се уради што то нису учинили када су били на власти“. „Био сам и са jеднима и са дургима и знам да jе свако од вас гледао како ће то утицати на ваш политички реjтинг. Oва влада не гледа на то“, рекао jе Дачић.

         Mинистар пољопривреде Горан Kнежевић саопштио је да ће до краjа jуна бити потписан уговор са фондом за развоj Уjедињених арапских емирата вредан 400 милиона долара, а средства ће бити искоришћења за улагање у наводњавање и повољне кредите пољопривредницима.

         Србиjа ће тако, наjавио jе Kнежевић, до краjа 2014. године имати 24.000 хектара са новим каналима за наводњавање. Kнежевић jе обjаснио да jе реч о директним страним улагањима, од чега ће 200 милиона долара бити искоришћено за ревитализациjу нове каналске мреже, примарне и секундарне, и довођење струjе, додавши да jе завршена студиjа изводљивости.

         Преосталих 200 милиона долара, како jе прецизирао, биће намењено за кредите за пољопривреднике са повољним греjс периодом и каматама, и то за набавку механизациjе, подизање засада...

Категорије: 

Коментари