Опасно је уклањати барикаде силом

УПОЗОРЕЊЕ БЕОГРАДА КФОРУ И БРИСЕЛУ

Богдановић

  • ГОРАН БОГДАНОВИЋ: Није у интересу КФОР-а да силом решава неке политичке ствари као што ни Србима нису у интересу сукоби са КФОР-ом. Врло смо близу тога да се договоримо да се на миран начин реши криза

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да је опасно силом уклањати барикаде додавши да немамо ни војску, ни полицију ни оружје да се бранимо од насилних метода не само КФОР-а него било кога и нагласио да смо "врло близу тога да се договоримо да се на миран начин реши криза".

       Није у интересу КФОР-а да силом решава неке политичке ствари као што ни Србима нису у интересу сукоби са КФОР-ом. Врло смо близу тога да се договоримо да се на миран начин реши криза, рекао је у разговору за Политику Богдановић, коментаришући захтев КФОР да Срби уклоне барикаде и да „имају прилику да то учине током овог викенда”.

        Упитан да какве су његове информације, да ли КФОР озбиљно планира да силом уклони барикаде ако их Срби не уклоне, Богдановић је рекао да је КФОР и раније изјављивао да се не слажу са начином на који Срби протестују.

        Он је поновио да је врло опасно силом склањати барикаде.

        "Кроз разговор се могу изнаћи могућности да се обезбеди слобода кретања за КФОР што су представници српских општина неколико пута истицали", посетио је он.

        Богдановић је потрврдио да су Срби спремни да уклоне неке барикаде да би омогућили какву-такву слободу кретања КФОР-у, али "нису спремни да уклоне главне барикаде".

        Према његовим речима насилно уклањање барикада био би лош начин, јер постоји опасност да се понови нешто слично што се десило на Јарињу 27. септембра, а никоме није у интересу да се на тај начин решавају ствари.

АДАМЕЦ: За сада нећемо употребљавати силу

КФОР ТВРДИ ДА НЕМА ПЛАН

ЗА НАСИЛНО УКЛАЊАЊЕ БАРИКАДА

                          Јариње

        БЕОГРАД, 15. октобар 2011. (ФоНет) - Немамо оперативни план за насилно уклањање барикада, али то не значи да КФОР неће употребити силу, јер задржава то право. изјавио потпуковник Ралф Адамец, портпарол главне команде КФОР-а у Приштини и нагласио да нису тачне информације којима располаже српска страна о постојању оперативног плана и насилног уклањања барикада.

        „Уколико КФОР процени да нема сигурног и мирног окружења ида не постоји слобода кретања, задржавамо право да силом уклонимо барикаде. За сада нећемо употребити силу”, рекао је Адамец.

        На питање листа да ли употреба силе значи рушење барикада тешком механизацијом КФОР-а, али и напад на Србе који одговарају да ће својим телима бранити барикаде које су одговор на насилно припајање севера Косова институцијама система у Приштини, Адамец није имао одговор, наводи лист.

        Адамец је само рекао : За сада нећемо употребљавати силу”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари