Пекинг дао политичку подршку кинеским пројектима у Србији

ЈЕРЕМИЋ НАЈАВИО ДА ЋЕ СРБИЈУ УСКОРО ПОСЕТИТИ ГУВЕРНЕР НАЈБОГАТИЈЕ КИНЕСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ

Заменик министра трговине Кине Ђианг Јаопинг

  • Кинеско-српски мешовити комитет разматрао пројекат о почетку производње високе технологије у области телекомуникација, као и соларне енергије у Србији
  • То би био први велики пројекат инвестирања у производњу високе технологије у Србији, која би из Србије могла да се извози у све земље региона и Европе – оценио Вук Јеремић по повратку из Пекинга
  • Кинеска страна изразила је и велику заинтересованост за руднике и рудна богатства у Србији, као и за трансфер технологије, који би, према речима Јеремића, омогућио да из домаћих рудника може да се вади веча количина руде него сада
  • Важна тема састанка Мешовитог комитета била и текстилна индустрија, јер је једна велика кинеска фирма исказала спремност да у Србију пребаци своју производњу за европско тржиште

        ПЕКИНГ, (ФоНет) - Кинеска Влада потврдила је спремност да пружи пуну подршку својим компанијама за инвестиције у Србији, изјавио је ФоНету министар спољних послова Србије Вук Јеремић, истичући да је званични Пекинг дао онај степен политичке подршке који омогућава финанирање свих интересантних пројеката са великим степеном профитабилности.

        Он је у Пекингу, после седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Кине, прецизирао да ће кинеска страна, када је реч о инвестицијама у Србију, приоритет дати енергетици и високим технологијама.

        Као копредседавајући Комитета, Јеремић је рекао да је кинеска држава, поред тога што је потврдила договор о првој фази обнове термоелектране Костолац, исказала је и спремност за другу, много већу фазу, у складу са могућностима које Србија искаже.

        Према речима Јеремића, на састанку је разговарано и о неколико конкретних пројеката и инвестиција у енергетици - реверзибилним хидроелектранама "Бистрица" и "Ђердап 3", као и новом блоку обреновачке термоелектране "Никола Тесла".

        У врло кратком периоду, најавио је Јеремић, могло би да дође до трансфера кинеске технологије у та постројења и уласка кинеских предузећа у њихову власничку структуру.

        "Говорили смо о почетку производње високе технологије у области телекомуникација, као и соларне енергије", додао је Јеремић.

        Он сматра да би то био први велики пројекат инвестирања у производњу високе технологије у Србији, која би из Србије могла да се извози у све земље региона и Европе.

        Кинеска страна изразила је и велику заинтересованост за руднике и рудна богатства у Србији, као и за трансфер технологије, који би, према речима Јеремића, омогућио да из домаћих рудника може да се вади веча количина руде него сада.

        Важна тема састанка Мешовитог комитета, напоменуо је Јеремић, била и текстилна индустрија, јер је једна велика кинеска фирма исказала спремност да у Србију пребаци своју производњу за европско тржиште.

        Према најави Јеремића, договор о томе могао би да буде постигнут већ у наредних неколико недеља.

        "Оно што је најважније је да је за све интересантне пројекте, који имају велику профитабилност, кинеска држава коначно дала онај степен политичке подршке који омогућује финансирање", нагласио је Јеремић.

         Када је реч о финансирању, подсетио је Јеремић, Кина је једна од ретких држава која у актуелним условима економске кризе има капацитет да одвоји значајну количину свежег новца.

         Јеремић је најавио да ће Србију ускоро посетити гувернер Гуандонга, најбогатије кинеске провинције, у којој су седишта великог броја најутицајнијих фирми.

        После седнице Мешовитог комитета, којој су присуствовали и представници министарстава за инфраструктуру, финансије, економију и регионални развој Владе Србије, Јеремић и други копредседавајући, заменик министра трговине Кине Ђианг Јаопинг, потписали су записник којим је верификовано оно што је договорено.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари