Почела градња аутопута Београд-Сарајево који у Титовој Југославији није био могућ

У СРЕМСКОЈ РАЧИ СТАРТ ГРАДЊИ ДАЛИ ВУЧИЋ, ЕРДОГАН, ДОДИК, КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ

* Имаће по двије возне и једну зауставну траку за сваки смер вожње и средњи разделни појас, за брзину од 130 километара на час. А мост преко Саве биће дугачак 1.310 метара, са прилазним бетонским конструкцијама на левој и десној обали, дужине 530 и 450 метара, и челичном конструкцијом над реком дужине 330 метара

* Александар ВУЧИЋ: Путеви су потребни да прошлост оставимо иза нас, да нас зближавају и упознају, дају могућност да се разумемо и на крају опростимо једни другима без једа и зазора. Да смо раније градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе

* Милорад ДОДИК: Ово је историјски догађај који представља враћање дуга региону и људима који живе у њему. Градња моста на траси аутопута који треба да повеже Србију, БиХ, РС, Бањалуку, Београд, Тузлу и Брчко, враћање је дуга овом народу, овом региону, овом крају, јер се кроз историју нису градиле комуникације које је требало да повежу Србију и РС и БиХ, него су грађени неки други путни правци

_____________________________________________________________________

        ПОЛАГАЊЕМ камена-темељца у Сремској Рачи озваничен је почетак изградње аутопута Београд-Сарајево.

        Темељац су симболично поставили председници Србије Александар Вучић и Турске Реџеп Тајип Ердоган, те чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

        Аутопут ће се градити као прстен у два правца Кузмин-Сремска Рача /граница са БиХ/-Бијељина, те Пожега-Котроман /граница са БиХ/-Вишеград.

        Почетак изградње аутопута Београд-Сарајево свечано је озваничен 10 месеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица саобраћајнице, у коју ће бити уложено 250 милиона евра.

        Према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, овај ауто-пут градиће се у два правца Бијељина-Сремска Рача /граница са БиХ/-Кузмин дужине око 18 километара и Пожега-Котроман /граница са БиХ/ дужине око 60 километара.

        За припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дeоници Сремска Рача-Кузмин предвиђено је 225 милиона евра, а за дeоницу Пожега-Котроман 25 милиона евра.

        Пројекат ће се финансирати из зајма турске Ексим банке и буџета Србије.

        Припремни радови на изградњи моста на Сави у Сремској Рачи, на дeоници аутопута Кузмин-Сремска Рача, почели су крајем августа. Дeоница је пројектована као класичан аутопутни профил са две возне и једном зауставном траком за сваки смер вожње и средњим разделним појасом, за брзину од 130 километара на час.

        Према подацима “Путева Србије”, укупна дужина моста преко Саве код Сремске Раче износиће 1.310 метара, а мост ће се састојати од прилазних бетонских конструкција на левој и десној обали, дужине 530 и 450 метара, и челичне конструкције над реком дужине 330 метара.

        Дионица аутопута од Кузмина до Сремске Раче пројектује се као дeо будућег аутопутног правца према Бијељини.

        Дионица аутопута Пожега-Ужице-Котроман /граница са БиХ/ са Коридором 11 повезује се у Пожеги, а од Пожеге преко Моравског коридора се повезује у Појатама са Коридором 10.

        Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је раније да је за аутопут Београд-Сарајево између Србије и БиХ важно што ће постојати заједнички гранични прелази.

        Дионица Сремска Рача-Кузмин биће завршена за две и по године због моста који се гради и који је најзахтевнији дeо те дeонице, а крајем следеће године очекује се завршетак пројектне документације за деоницу Пожега-Котроман.

        То значи да крајем 2020, односно реалније почетком 2021. године почињу радови и на том другом прстену ауто-пута Србија-БиХ.


Вучић: Путеви су потребни да

прошлост оставимо иза нас

        * Од 1945 године сви путеви и пруге, везе, комуникације које смо имали са БиХ углавном су биле лоше, као да је неко народе који живе на овом нашем подручју кажњавао за ко зна шта

        ДА СМО раније градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на такве грешке, поручио је председник Александар Вучић на свечаности почетка градње аутопута Београд - Сарајево.

        Предсjедник Вучић истакао је да је данашњи почетак радова на том ауто путу историјски догађај, важан за цео регион, јер почињемо један простор да повезујемо, отварамо и спајамо.

        „Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова, и мржње која је из тога произлазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање”, рекао је Вучић.

        Од 1945 године сви путеви и пруге, везе, комуникације које смо имали са БиХ, истакао је, углавном су биле лоше, као да је неко народе који живе на овом нашем подручју кажњавао за ко зна шта.

        Данас је, каже, прилика да покажемо да сами, бринући о себи и својој будућности, можемо да уређујемо своје односе.

        Путеви су, према његовим речима, потребни да прошлост оставимо иза нас, да нас зближавају и упознају, дају могућност да се разумемо и на крају опростимо једни другима без једа и зазора.

        „Немати пут који повезује са комишјом значи да вас раздаваја један зид, провалија. Пут пробија и показује да постоје друге”, нагласио је он

        Вучић је истакао да се на путу људи срећу, пазе једни на друге, и схватају колико их мало дијели.

        То је, како каже, заједно једини начин на који можемо да идемо напред, да будемо већи, успешнији и богатији, да помогнемо једни другима, да престанемо да мрзимо нечији успех, јер повезани тај успех ће бити наш.

        Рекао је да ће путевима овај простор престати да буде црна рупа на мапи путева света, и да они доводе пријатеље попут председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, којем можемо да захвалимо на иницијативу овог пута.

        Вучић је, на почетку свог говора, замолио присутне да великим аплаузом поздраве госте, пре свега Ердогана и пријатеље из БиХ.


Додик: Надам се да ће турска компанија која

гради деоницу пута у Србији градити и у БиХ

         * Српски члан Председништва БиХ се у име РС и њених институција захвалио председнику Србије и Србији што су привхатили да изградњу моста финансирају у целости јер је обичај да се на оваквим местима подели финансирање: „Ваше опредељње да помогнете БИХ и нама у РС се види и на овом месту”

        ЧЛАН Председништва БиХ Милорад Додик оценио је данас да је градња аутопута Београд-Сарајево историјски догађај који представља враћање дуга региону и људима који живе у њему.

        “Данас је историјски дан, градња моста на траси аутопута који треба да повеже Србију, БиХ, РС, Бањалуку, Београд, Тузлу, Брчко, враћање је дуга овом народу, овом региону, овом крају, јер се кроз историју нису градиле комуникације које је требало да повежу Србију и РС и БиХ, него су грађени неки други путни правци”, рекао је Додик.

        Додик је додао да је ово враћање дуга тој историји и чињеници.

        Он је изразио уверење да само градња великих путева помаже да људи долазе, а мали, које можемо да видимо, доприносе да људи одлазе, јер не виде перспективу.

        Он је оценио да градњом аутопута ствара се низ предности - да се боље живи и развија и комуницира.

        “Свега тога није било могуће да није било опредељења председника Србије Александра Вучића и његовог тима да започне разговоре са Турском и БИХ да би се изградила овако важна комуникација”, рекао је Додик и додао да је веома задовољан што ту захвалност Вучићу може да изрази у име РС и БИХ.

        Изразио је очекивање да ће турска компанија која гради дионицу пута у Србији наставити да гради путеве и у БиХ.

        Додик је у име РС и њених институција захвалио председнику Србије и Србији што су привхатили да изградњу моста финансирају у целости што није, како је додао, уобичајено јер је обичај да се на оваквим местима подели финансирање.

        “Ваше опредељње да помогнете БИХ и нама у РС се види и на овом месту”, рекао је Додик и подсетио да припадамо народу који радо дочекује своје госте, а када их испраћа каже - дођите нам опет.

        “Верујем да ћемо се видети брзо”, закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари