„Политика“: Американци били спремни да 30. априла 1999. бомбардују „Винчу“

ПЛЕЋАШ: БИЛА БИ КОНТАМИНИРАНА ШИРА ОКОЛИНА БЕОГРАДА СА КАТАСТРОФАЛНИМ ПОСЛЕДИЦАМА

        У ЈУТАРЊИМ часовима 27. априла 1999. године инспектори Међународне агенције за атомску енергију поново су посетили Институт за нуклеарне науке у „Винчи”.

        Готово у исто време када су се међународни нуклеарни посматрачи појавили на улазу у Институт, на интернету се појавила сателитска фотографија са натписом „Vinca Nuclear Reserach Installation, Serbia”. На слици су се јасно видели Реактор РА, Реактор РБ, лабораторије за „врућу хемију” и производњу радиоизотопа, као и моћна Акцелераторска инсталација ТЕСЛА.

        - Чинило нам се да смо већ били одређени као мета за бомбардовање - каже тадашњи в. д. директора Института у Винчи др Илија Плећаш, присећајући се да су међународни инспектори долазили у Институт са мандатом да контролишу нуклеарни материјал који је био одлаган од почетка 1999. године.

        Два дана после објављивања сателитског снимка, 29. априла, генерал Војске Србије Слободан Петковић, са којим је пословодство Института било у сталном контакту, јавио је др Плећашу да је могуће да ће 30. априла 1999. године бити бомбардован Реактор РА, у чијем је саставу био базен са истрошеним горивом.

        - У експлозији која би била изазвана ослободила би се велика количина радиоактивног материјала, који би убрзо изазвао радиоактивну контаминацију ширег региона Београда, са катастрофалним последицама по здравље становништва и животну средину - каже др Плећаш.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари