ПОПОВИЋ: Угледајмо се на Украјину - прекинимо евроинтеграције

ПОТПРЕДСЕДНИК ДСС УКАЗАО ДА СРБИЈА У ЕВРОАЗИЈСКИ САВЕЗ

МОЖЕ ИЗВЕСТИ 95 ОДСТО СВЕГА БЕЗ ЦАРИНА

Ненад Поповић, потпредседник ДСС

  • Изградњом Северног и Јужног тока Русија заокружује своју економску и енергетску доминацију у Европи, а то ће без сумње допринети и јачању њеног политичког утицаја. Нашој земљи, која је вековни пријатељ Русије, такав развој ситуације иде наруку, јер ћемо у будућности моћи да рачунамо на још снажнију подршку Москве у остваривању економских и политичких циљева
  • Избори на Косову су били противуставни. Срби су бојкотом одбацили Бриселски споразум. Кључно питање је где се налази та Заједница српских општина?

        ЕКОНОМИЈА има пресудан значај при доношењу стратешких политичких одлука. Украјина је прекинула европске интеграције и окренула се царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана, јер на том простору дугорочно види много већу шансу за своју привреду. На исти начин би и Србија требало да преиспита своје спољнополитичке приоритете.

        То је став Ненада Поповића, потпредседника ДСС који поручује за „Новости“ да Србија треба са ЕУ да настави најбољу економску сарадњу, али без чланства:

        - Не видим смисао даљег придруживања овом савезу. ЕУ је у великом економском паду и тај тренд ће се наставити. С друге стране, имамо отворен пут за сарадњу са земљама будуће Евроазијске уније, где наша земља, захваљујући бесцаринском споразуму, има могућност да извози више од 95 одсто домаћих производа без царина.

        Очекујете ли да ојача политички утицај Русије у Србији после почетка радова на „Јужном току“?

        - Изградњом Северног и Јужног тока Русија заокружује своју економску и енергетску доминацију у Европи, а то ће без сумње допринети и јачању њеног политичког утицаја. Нашој земљи, која је вековни пријатељ Русије, такав развој ситуације иде наруку, јер ћемо у будућности моћи да рачунамо на још снажнију подршку Москве у остваривању економских и политичких циљева.

        Јесте ли „случајно“ организовали скуп о Евроазијском економском савезу, дан после почетка градње „Јужног тока“?

        - Будуће чланице Евроазијске економске уније - Русија, Белорусија и Казахстан - чине 15 одсто површине света, највећи су светски произвођачи гаса, нафте, сунцокрета и шећерне репе, други су у производњи кромпира, трећи у производњи пшенице, меса и цемента. То је данас најпожељније извозно тржиште на свету са близу 200 милиона становника. У овом економском простору лежи велика шанса за нашу привреду.

        Колико се приближавање Евроазијском савезу уклапа са политиком ДСС о политичкој неутралности?

        - Евроазијски економски савез је, као што му и само име каже, економски савез, а не политички. То је основна разлика између овог савеза и ЕУ. Став ДСС је да Србија треба да остане политички неутрална држава која ће водити балансирану спољну политику и развијати најбољу економску сарадњу и са ЕУ и са државама на евроазијском простору. Ни све земље ЕУ не гледају исто на формирање Евроазијског савеза. Илустративни су примери Немачке и Пољске које су најпре у ЕУ пребродиле економску кризу управо захваљујући огромном повећању извоза на тржиште Русије и Казахстана. То треба да ради и Србија.

        Како оцењујете економске мере које су предложили министри Крстић и Радуловић?

        - Они нису на функцијама ни сто дана и треба им пружити прилику да покажу шта знају. Њихове намере ће бити јасније после представљања буџета за 2014. годину, али већ сада је уочљиво да нам се концепти суштински разликују. Они су за наставак политике да ЕУ нема алтернативу, док се ДСС залаже за политичку неутралност. С друге стране, концепт владе је штедња кроз смањивање зарада и отпуштање, а ми инсистирамо на инвестицијама у развој и запошљавање.

        Колико Заједница српских општина може да представља гарант опстанка Срба на КиМ?

        Избори на Косову су били противуставни. Срби су бојкотом одбацили Бриселски споразум. Кључно питање је где се налази та Заједница српских општина?

        Да ли у Србији или у лажној држави Косово?

        Коначно, не можемо да причамо о владавини права у земљи, где се Уставни суд скоро годину дана не изјашњава о уставности уредби произашлих из Бриселског споразума.

        Очекујете ли да се ванредни парламентарни избори одрже заједно са београдским?

        - Изборе је потребно одржати што пре јер се Србија налази у дубокој политичкој и економској кризи. У овом тренутку, Влада мимо Устава спроводи важне политичке одлуке за које нема подршку већине грађана. Избори су прилика да се те одлуке преиспитају и да се успостави нова државотворна политика.

        Хоће ли, по угледу на Врбас и Оџаке, ДСС и Двери као „Патриотски блок“ изаћи и на парламентарне изборе?

        - ДСС ће наставити да води принципијелну политику засновану на идеји о политичкој неутралности која је у складу са нашим државним, националним и економским интересима. На том путу добродошли су сви појединци и организације који подржавају ову идеју. О сврсисходности евентуалних савеза одлучиваће председник и органи странке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари