ЂУРИЋ: Ово што смо ми из београдске делегације прошли - ником не бих пожелео

„СВЕ СЕ ОДВИЈА У ВРЛО ТЕШКОЈ АТМОСФЕРИ”, ВУЧИЋ ЈЕ ПОД НАЈВЕЋИМ ПРИТИСКОМ - МАСКА ЗА НОВЕ УСТУПКЕ

Марко Ђурић

  • ФАКТИ: Ево, поново нема откривања ко и поводом чега врши притисак на великог Александра Вучића, да ли само Шиптари или и љубљена Европска унија. Наравно, нема ни наговештаја да би велики Александар Вучић могао да каже „доста, у оваквој атмосфери нећу да преговарам, на Србију нико неће вршити притисак“. А замислите: да још офира оне који врше притисак и да објави - у тај „клуб“ Србија неће улазити!

        ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да се нова рунда Бриселског дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине одвија у врло тешкој атмосфери и да има утисака да приштинска делегација не жели договор.

       „Они су доши овде да се не договоре”, рекао је Ђурић новинарима у паузи данашње рунде дијалога који се одвија у кабинету шефице европске дипломатије Федерике Могерини. Он је казао да је током првог дела дијалога, који је трајао осам сати, атмосфера била „неподношљива“.

       „То што смо ми, као чланови београдске делегације прошли ником не бих пожелео”, казао је Ђурић и додао да је највећи притисак поднео шеф делегације премијер Александар Вучић.

        Он у складу са претходним договором није желео да коментарише изјаву шефа приштинске делегације, премијера Исе Мустафе да је дошло до озбиљног напетка у вези са Заједницом српских општина (ЗСО).

       „Не делим оцене, али неког напретка јесте било”, казао је Ђурић додајући да и даље постоје озбиљна отворена питања.

        Ђурић је РТС рекао да ће, уколико се постигне договор о Заједници српских општина (ЗСО), Срби на Косову имати више него што имају данас.

        Ђурић је рекао да се само о ЗСО озбиљно разговарало, а да је Приштина уместо о телекомуникацијама и енергетици покушавала да разговара о статусу, на шта наша делегација није пристала.

        Он је поручио да је за договор потребна спремност за разговоре и компромиси, на шта делегација Приштине ни у трагу није била спремна.

       „Наша делегација ће истрајати до краја”, рекао је Ђурић, додајући да је било притисака и „издвајања у посебне собе”, као и да се не ради само о притисцима ЕУ већ и о размени аргумената која је врло цесто била на ивици провокације и у непримерном тону.

        Наша делегација, према његовим речима, жели да искористи дијалог у Бриселу као полигон за решавање проблема, а не свађе.

       „Знамо за шта се боримо, за наш народ на КиМ и ЗСО”, рекао је Ђурић, изразивши мишљење да ће дијалог бити маратон и политички мегдан који може потрајати до сутра ујутру.

        Разговори делегација Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који су почели јутрос око 9 сати у Бриселу, прекинути су нешто пре 18,00 часова и биће настављени вечерас у 20.30 сати.

        Како је Тањугу речено у српској делегацији, састанак је прекинут због обавеза високе представнице Федерике Могерини која, како је раније најављено у Бриселу, учествује на самиту ЕУ-Кина.

        На дневном реду су четири крупна питања: Заједници српских општина (ЗСО), телекомуникацијама, енергетици и „Парку мира” у Митровици, а косовски премијер Иса Мустафа тврди да су две стране знатно приближиле ставове у вези са Заједницом српских општина.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари