Француска ће блокирати продају странцима стратешких компанија

СПРЕЧАВАЋЕ СТРАНЕ КУПОВИНЕ У ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈАМА, ЕНЕРГЕТИЦИ, ВОДОСНАБДЕВАЊУ, САОБРАЋАЈУ И ЗДРАВСТВУ

  • ФАКТИ: Ево, суверена Француска не да свој Alstom ни својим стратешким савезницима из САД и Немачке. А Србија безмало сву мобилну телефонију већ препустила странцима, као и авиосаобраћај. Само што није и Телеком. А власт се при том држи тако као да ћемо постати најпросперитетнија земља на свету и најсрећнији народ - тек кад све у Србији буде у рукама странаца...

        ВЛАДА Француске издала је уредбу којом се блокира продаја француских компанија у стратешким гранама страним инвеститорима.

        Та уредба могла би да буде препрека на путу закључивања послу о куповини енергетских капацитета компаније Alstom од стране General Electric (GE), наводи Reuters.

        Влада Француске проширила је, заправо, списак стратешки важних грана у којима је за продају страним инвеститорима потребна сагласност власти.

        Одговарајућа уредба објављена је данас.

        На тај начин, Влада је добила инструмент којим ће блокирати стране куповине у сфери енергетике, водоснабдевања, саобраћаја, телекомуникација и здравства.

        Уредба ступа на снагу 24 сата после објављивања.

        Француска Влада раније није наговештавала да би могла да пооштри регулативу у тој области.

        Власт је ту одлуку донела у контексту преговора о продаји енергетских капацитета компаније Alstom, на коју претендују америчка компанија GE и немачки концерн Siemens.

        Министар привреде и индустрије Француске Арно Монтебур отворено је критиковао понуду GE и залагао се за склапање посла са Siemens, који је предвиђао пренос дела железничких капацитета немачке компаније на Alstom у замену за његове енергетске капацитете.

        Међутим, власт формално није имала право да се меша у процес доношења одлуке.

        Позивајући се на извор близак поменутом министарству, Reuters наводи да Влада неће нужно искористити право вета, али сигурно намерава да учествује у решавању судбине Alstom-а.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари