ОМЕРOВИЋ: Веселинов ради против Устава и интереса државе Србије!

СКУПШТИНСКЕ РЕАКЦИЈЕ НА ИЗЈАВУ

ДОСОВОГ МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ

  • Сматрам да је изјава професора Веселинова неутемељена, мени нејасна, рекао посланик ЗЕС Влатко Ратковић
  • Разлика између нашег предлога и предлога Веселинова је у томе што ми нисмо предвиђали независну републику, а колико сам схватила то он предлаже. Ми смо предложили да Војводина буде република у оквиру Републике Србије која би у том случају била федерализована, изјавила посланица ЛСВ Александра Јерков
  • Вјерица Радета: Радикали годинама уназад упозоравају да такозвани демократски режими у Србији стварају услове за бујање сепаратизма и аутономаштва на територији Аутономне покрајине Војводина

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Посланици Скупштине Србије оценили су да је изјава професора Факултета политичких наука у Београду Драгана Веселинова да Војводина треба да добије статус републике и да о томе треба да се распише референдум штетна, опасна, неутемељена, бесмислена, па и смешна.

        Посланик Посланичке групе За европску Србију (ЗЕС) Влатко Ратковић рекао је да је Војводина Уставом Србије дефинисана као Аутономна покрајина са њеним изворним и повереним надлежностима и тако ће и остати.

        „Сматрам да је изјава професора Веселинова неутемељена, мени нејасна”, рекао је Ратковић новинарима.

        Он је оценио да је Србији потребна децентрализација, већа овлашћења за локалне самоуправе, и „конзумирање свих уставних налдежности које има АП Војводина, а прича о републици је смешна”.

        Посланик Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Мехо Омеровић оценио је да је оно што је рекао Веселинов „не само штетно и неодговорно, већ и веома опасно”.

        „Један професор Факултета политичких наука даје себи за право да директно, јавно крши Устав, да говори да су Војводина и Србија две државе, да треба расписати референдум. Директно ради против интереса државе Србије, говори у супротности са Уставом и законима Србије”, истакао је Омеровић.

        Посланик Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Александра Јерков подсетила је да је ова странка још пре 12 година изашла са програмским документом „Војводина република”, који предвиђа законодавну, извршну и судску власт, изворне приходе и имовину за АП Војводину.

        „Разлика између нашег предлога и предлога Веселинова је у томе што ми нисмо предвиђали независну републику, а колико сам схватила то он предлаже. Ми смо предложили да Војводина буде република у оквиру Републике Србије која би у том случају била федерализована”, изјавила је Јерков.

        Она је рекла да је ЛСВ за веће надлежности Војводине, али да нису за независну државу.

        Посланик Српске радикалне странке (СРС) „Војводина и Косово и Метохија су саставни део Србије, Уставом регулисани као саставни део Србије и све инсинуације на ту тему су неуставне и директан атак на територијални интегритет и суверенитет Србије”, оценила је Радета.

        Посланик Српске напредне странке (СНС) Јоргованка Табаковић рекла је, коментаришући изјаву Веселинова, да људи не бирају начин како ће да привуку пажњу јавности.

        Табаковић је оценила да је о самој идеји Војводина република беспредметно говорити, као и да је бесмислено говорити о расположењу грађана који би гласали да Војводина буде република.

„Србија и Војводина су две земље!“

ЕВО ШТА ЈЕ РЕКАО ПРОФЕСОР БЕОГРАДСКОГ ФПН И БИВШИ МИНИСТАР ДРАГАН ВЕСЕЛИНОВ

  • Свака земља треба да има свој назив, а заједнички назив за обе нека се измисли. Порез на промет и царине наши су, а из тога ћемо се договорити о заједничким трошковима
  • Он је оценио да би више од 50 одсто Срба у Војводини, као и велика већина осталих националних заједница, подржала референдум о томе да ли Војводина треба да буде република
  • У Војводини постоји расположење за следећи корак, а елита ћути. Војводини је потребна нова партија, партија референдума која зна шта је циљ - Војводина република
        НОВИ САД - Професор ФПН у Београду Драган Веселинов изјавио је да Војводина треба да добије статус републике и да о томе треба да се распише референдум.
        „Скупштина Војводине може сутра да распише референдум. Влада Војводине треба да заузме став, да увек када се нападне елемент државности покрајине, а и општине имају елементе државности, да се дигне степен захтева за Војводину“, рекао је Веселинов на трибини невладине организације Војвођански клуб.
        Према његовим речима, Војводина и Србија су две земље.
        „Свака земља треба да има свој назив, а заједнички назив за обе нека се измисли. Порез на промет и царине наши су, а из тога ћемо се договорити о заједничким трошковима“, поручио је Веселинов, који је био министар у Влади Србије у време премијера Зорана Ђинђића.
      Он је оценио да би више од 50 одсто Срба у Војводини, као и велика већина осталих националних заједница, подржала референдум о томе да ли Војводина треба да буде република.
        „У Војводини постоји расположење за следећи корак, а елита ћути. Војводини је потребна нова партија, партија референдума која зна шта је циљ - Војводина република“, казао је Веселинов.
        Он је оценио да је идеја аутономне Војводине унутар Србије „исцрпљена“ и додао да је готово сто година откако је Војводина ушла у заједницу са Србијом довољан доказ за то.
       „Сада нам ову бедну и цркнуту аутономију нападају. Нападају и заставу Војводине и грб. Криво им је што грб садржи три грба, Срема, Баната и Бачке из 1848. Бесмислено је да Војводина нема химну. Ко забрањује влади Војводине да распише конкурс за химну? 'Гробари', навијачи Партизана, имају химну, предузећа имају заставе“, навео је Веселинов.
       Он је оценио да у Србији влада „манијакални страх од самосталности Војводине“.
       „Србија никада неће дати Војводини аутономију са законодавном и извршном влашћу“, рекао је Веселинов.
 
        (Бета)
 
Категорије: 

Коментари