Угљанин: Тражимо повлачење српске полиције, војске, тајних служби и правосуђа из Санџака

ЗАТРАЖИО И „УСПОСТАВЉАЊЕ ЕВРОПСКИХ СНАГА БЕЗБЕДНОСТИ

И ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА У САНЏАКУ“

Са Ердоганом у Новом Пазару пева турску илахију „Султаним“ („Мој султане“)

  • „На територији Санџака српска војска, полиција, тајне службе и њихови чиновници се понашају монструмски и непријатељски према Бошњацима и цивилном становништву уопште. Српска полиција и правосуђе у Санџаку су фашистички пијуни, пијуни оног дела српског народа који су у основи четници и који желе да протерају све што им Русија нареди, да овде не остане ниједног нормалног Бошњака, Албанца, Србина и Црногорца“
  • „Санџак је јасно дефинисана територија, са међународно признатим границама на Берлинском конгресу, која има 8. 678 квадратних километара. Све ово говоримо у циљу решавања нагомиланих проблема и успостављања трајног и стабилног мира, са Санџаком као територијом под специјалним статусом која ће бити под заштитом УН“
  • ФАКТИ: Угљанин, нема сумње, није случајно излетео управо сада, нити само по својој памети. Њиме су увек управљали извана. Њему није инспирација ни Каталонија. Дохватио се „сабље“ по спољном мигу, а зна се чији амбасадори већ две деценије редовно обилазе нове „бегове“ у Новом Пазару. Зато ништа на силу. Ништа што би Суљи олакшало игру коју би да започне. Само паметно, све ради за Србију...

        ПРЕДСЕДНИК Бошњачког националног вијећа (БНВ) Сулејман Угљанин позвао је данас Владу Србије и Европску унију да утврде датум расписивања избора за органе Санџака.

        Он је на конференцији за новинаре рекао да ревизијом Акционог плана за националне мањине у овај документ треба уврстити и датум успостављања европских снага безбедности и европских правосудних органа у Санџаку.

        „Тражимо и прецизан датум повлачења српске полиције, војске, тајних служби, правосудних органа са територије Санџака. Ови наши захтеви су у складу са одлукама Мировне конференције о бившој Југославији у Хагу, када је и одржан референдум грађана Санџака о аутономији“, рекао је Угљанин.

        Он је истакао да „Бошњаци у овој српској држави представљају страно тело“.

 

        „Пуних 27 година српски државни органи се понашају у складу са знањем, струком и образовањем. На територији Санџака српска војска, полиција, тајне службе и њихови чиновници се понашају монструмски и непријатељски према Бошњацима и цивилном становништву уопште. Српска полиција и правосуђе у Санџаку су фашистички пијуни, пијуни оног дела српског народа који су у основи четници и који желе да протерају све што им Русија нареди, да овде не остане ниједног нормалног Бошњака, Албанца, Србина и Црногорца“, рекао је Угљанин.

        Он је предложио да се у међувремену, ради сарадње Бошњака и Срба, у року од три месеца усагласи национална структура у свим државним органима у Санџаку, као и да се ресветле сви злочини почињени над Бошњацима, али и другим становништвом.

        Угљанин је додао да је о овим ставовима већ обавестио премијерку Србије, надлежног министра за мањинска питања, те да очекује да ће надлежни органи „коначно почети озбиљно да решавају санџачко питање“.

        „Санџак је јасно дефинисана територија, са међународно признатим границама на Берлинском конгресу, која има 8.678 квадратних километара. Све ово говоримо у циљу решавања нагомиланих проблема и успостављања трајног и стабилног мира, са Санџаком као територијом под специјалним статусом која ће бити под заштитом УН“, рекао је Угљанин.

        На питање новопазарског Сто плус радија да ли је БНВ јединствено у овим ставовима и да ли има подршку и већника Бошњачке културне заједнице (БКЗ) Муамера Зукорлића, он је рекао да „они које не долазе на седнице, овлашћују тиме оне друге да у њихово име доносе одлуке“.

        „Наше одлуке су легитимне, а сви већници имају право да долазе или не долазе на седнице, ми никога не питамо зашто није дошао. И међу нашим народом има кукоља и купљених људи, који говоре онако како им се нареди из кабинета Александра Вучића“, рекао је Угљанин.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари