Представници Бошњака у власти Српске опет се буне против Дана Републике Српске

ОКУПИЛИ СЕ У БАЊАЛУЦИ НА ИНИЦИЈАТИВУ ПОТПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ РАМИЗА САЛКИЋА

        У БАЊАЛУЦИ је у току састанак бошњачких представника у власти РС, који су потписали апелацију за оцену уставности Закона о Дану Републике Српске.

        Састанак је сазвао потпредседник РС Рамиз Салкић, а присуствују посланици Коалиције „Домовина“ у Народној скупштини РС и бошњачки делегати у Вијећу народа РС.

        Како је најављено, бошњачки званичници у РС ће заузети став о „наставку обележавања Дана РС“.

        Састанак је сазван будући да су српски званичници у РС већ данас почели активности у оквиру обележавања Дана РС, а 9. јануара биће организован дефиле главном улицом и академија.

        Бошњачки и хрватски посланици Коалиције „Домовина“ (СДА, СББ, ХСП) 25. октобра 2016. године нису присуствовали седници Народне скупштине РС на којој је усвојен Закон о Дану Републике, јер сматрају да је то наставак противуставног и антидејтонског деловања парламента, будући да је Уставни суд БиХ оспорио као неуставан 9. јануар, као дан РС.

        Влада РС је тада предложила Закон о Дану Републике, након што је Уставни суд БиХ укинуо члан Закона о празницима РС који је прецизирао 9. јануар као празник и Дан Републике.

        Уставни суд БиХ је 26. новембра 2015. године утврдио да је неуставан 9. јануар као Дан РС, а Комисија за спровођење референдума је 25. септембра 2016. године спровела референдум о 9. јануару, на којем је 99,81 одсто грађана који су гласали да то буде Дан РС.

        Фена

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари