Први заједнички корак Србије и Чешке ка иновацијама, вештачкој интелигенији и роботици

МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ПОТПИСАЛИ МИНИСТРИ НЕНАД ПОПОВИЋ И КАРЕЛ ХАВЛИЧЕК

* Меморандумом предвиђено да Србија и Чешка интензивно сарађују у области дигитализације индустрије и развоја решења у области вештачке интелигенције и роботике

_____________________________________________________________

        МИНИСТАР за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић и заменик премијера и министар индустрије и трговине Чешке Републике Карел Хавличек, потписали су данас Меморандум о разумевању у области иновација, вештачке интелигенције и роботике између Републике Србије и Чешке Републике.

        Овим Меморандумом биће омогућена ближа сарадња истраживача, научника, стартап компанија и академске заједнице Србије и Чешке у области иновација. 

        Меморандумом је предвиђено да Србија и Чешка интензивно сарађују у области дигитализације индустрије и развоја решења у области вештачке интелигенције и роботике. Овим документом је планирано стварање амбијента за примену и развој ИТ и иновационих технологија ради унапређења стања у индустрији земаља потписница.

        Такође, Меморандум ће обезбедити да Србија и Чешка остваре чвршћу сарадњу у области дигитализације урбаних средина, кроз пројекте „Паметни град“ и „Одрживи град“, са циљем модернизације градских средина и безбедног и олакшаног живота њихових грађана.

        „Република Србија и Чешка Република су спремне да у будућности заједно раде на развоју политика у области иновација, вештачке интелигенције и роботике. Чешка има седам одсто инжењера у укупном броју запослених и то је одличан резултат коме тежи и Србија. Чешка представља једног од важних партнера Србије у примени иновација и дигитализацији индустрије“, изјавио је министар Поповић, након свечаног потписивања Меморандума.

        Министар индустрије и трговине Чешке Републике Карел Хавличек истакао је да је ова земља спремна да своја искуства у области иновација и вештачке интелигенције подели са Србијом и изразио очекивања да ће стратегије које је Чешка донела у области иновација и вештачке интелигенције бити корисне и за нашу земљу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари