Руско звоно над Србијом

ПАТРИЈАРХ СЕ ПРИЛИКОМ ОСВЕЋЕЊА ПОКЛОНА МИЛЕШЕВИ ЗАХВАЛИО „СВЕТОЈ МАЈЦИ РУСИЈИ”

 Милешева - највеће црквено звоно у Србији

  • Имали смо пуно пријатеља, бар смо тако мислили, многи од њих стали су на страну оних који нас не воле и који нас мрзе. Остали смо са мало пријатеља, али остали смо са нашим највећим пријатељем, руским народом, истакао патријарх Иринеј 
  • Многи, рекао је патријарх, желе да скрате Србију и узму оно што нам је најсветије, а нема, нагласио је, светије српске земље од Косова и Метохије
  • КОНУЗИН: Данас Руси помажу Србима да „бране историјску част и национално достојанство да се сачува од скрнављења колевка Српства - Косово и Метохија”
  • Нека глас овог звона улива веру, наду и љубав. Веру у себе, наду у победу истине над силом и љубав према Русима. Руси ће вам вишеструко одговорити, рекао је Конузин
  • Епископ Филарет рекао да је нико неће завађати Србију и Русију, наводећи да данас неки говоре „Европа, Европа, а она нам је узела срце - Косово и Метохију”, узвикнувши „Хоћемо Русију, живела Русија”
  • Филарет уручио је одликовање епархије милешевске Бели анђео министру полиције Ивици Дачићу, „брату Ивици” зато што је „осветлао образ Србији ових дана”, када су „неке демократе” покушале да је прикују за зид срама

        ПРИЈЕПОЉЕ, (ФоНет) - Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј рекао је да многи покушавају да отму Србији њен најсветији део – Косово и Метохију и захвалио „мајци” Русији за све добро које чини српском народу, „као браћи својој по вери и крви”.

        Имали смо пуно пријатеља, бар смо тако мислили, многи од њих стали су на страну оних који нас не воле и који нас мрзе, рекао је патријарх приликом освећења у манастиру Милешева највећег звона у Србији, тешког 9 тона, поклон из „свете Русије”.

        Остали смо са мало пријатеља, али остали смо са нашим највећим пријатељем, руским народом, истакао је он. 

        Многи, рекао је патријарх, желе да скрате Србију и узму оно што нам је најсветије, а нема, нагласио је, светије српске земље од Косова и Метохије.

 Патријарх српски господин Иринеј

        На њу су ударили, њу хоће да нам узму, рекао је патријарх Иринеј, наводећи да су тамо бројне српске светиње, да је Господ свемоћан и да верује „да нас Господ неће оставити”.

        Патријарх је рекао да се нада у руску браћу и оне који представљају Русију, а „хвала Богу представљају је најбољи синови тог народа”.

        Знаће они, рекао је патријарх, шта је Божија и људска правда и учиниће оно што Господ и српски народ од њих очекује.

        Патријарх је пожело да се руски глас чује тако далеко и моћно, какав је и звук поклоњеног звона, да ће прекинути оне „многе шумове који су против нас”.

        Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин рекао је да је историја пуна страница о међусобној родбинској љубави руског и српског народа, додајући да су „наши преци више пута заједно ратовали за слободу”.

        Према речима Конузина, данас Руси помажу Србима да „бране историјску част и национално достојанство да се сачува од скрнављења колевка Српства - Косово и Метохија”.

        Конузин је рекао да је дубока симболика у томе што ће се, уз снажан звук руског звона, Срби окупљати у манастиру Милешева на месту везаном за највеће српске светитеље, као што је Свети Сава.

        Нека глас овог звона улива веру, наду и љубав. Веру у себе, наду у победу истине над силом и љубав према Русима. Руси ће вам вишеструко одговорити, рекао је Конузин.

 Његова екселенција Александр Конузин

        Епископ милешевски Филарет уручио је данас највећи орден СПЦ Светог Саве Првог степена изасланику дародавца звона директора УГМК Холдинг компаније из Русије Андреја Козицина.

        Звоно је вредно пола милиона евра.

        Епископ Филарет захвалио је за помоћ Царини Црне Горе код транспорта.

        Епископ Филарет рекао да је нико неће завађати Србију и Русију, наводећи да данас неки говоре „Европа, Европа, а она нам је узела срце - Косово и Метохију", узвикнувши „Хоћемо Русију, живела Русија”.

        Епископ Филарет уручио је одликовање епархије милешевске Бели анђео министру полиције Ивици Дачићу, јер је „осветлао образ Србији ових дана”, када су „неке демократе”, или не зна ко и како би их назвао, покушали да је прикују за зид срама и да се улицама Београда, а можда и шире пролије српска крв.

 Иринеј Бачки уручио одликовање Дачићу

        Имали сте мушкости и храбрости и рекли: Доста. Овде мора да буде домаћин, рекао је Филарет, који је захвалио „брату Ивици” и за све сто је учинио за своју партију, као и за изјаве дате ових дана.

        Признање је Дачићу уручио епископ бачки Иринеј јер је, како је објашњено, помогао око предлог закона о реституцији који се односио на Цркве и верске заједнице.

        Поглавар СПЦ патријарх Иринеј борави у тродневној посети епархији милешевској поводом њене славе Светог краља Владислава и освештања поклоњеног звона у манастиру Милешеви.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари