БРАМЕРЦ: Шешељ ће морати да се врати у Хаг – ако судско веће тако одлучи

„МИСЛИМ ДА НИЈЕ ОДРЕЂЕНА БИЛО КАКВА ЗАБРАНА ДА СЕ ШЕШЕЉ БАВИ ПОЛИТИЧКИМ АКТИВНОСТИМА”

         ЛИДЕР Српске радикалне странке и хашки оптуженик Војислав Шешељ биће враћен у Хаг ако Судско веће донесе такву одлуку, без обзира на то што он последњих дана тврди да се неће добровољно вратити у Хаг, изјавио је главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц.

         „Видео сам изјаве да се добровољно неће вратити у Хаг, о чему је говорио претходних дана. Ако Судско веће одлучи да он буде враћен у Хаг, то ће бити међународна обавеза коју било која земља мора спровести”, рекао је Брамерц у интервјуу агенцији Анадолија.

         Он указује да сваки оптуженик који не поштује услове привремене слободе може бити враћен у Хаг у било ком тренутку.

         „Имали смо раније ситуације где су људи били у кућном притвору, и нису поштовали услове, па су позвани у Хаг. У случају Шешеља, врло мали број услова је постављен, али ако Судско веће тако одлучи и одреди датум суђења, затражиће његово присуство и то ће онда бити обавеза да се појави на суду у Хагу”, подвукао је Брамерц.

         „Мислим да није одређена било каква забрана да се Шешељ бави политичким активностима. Главни разлог што се нашао на привременој слободи је због медицинског стања”, каже главни тужилац Хашког трибунала.

         Он сматра да је суђење Шешељу почело лоше и тако се наставило до самог краја, за који каже да је прилично неизвестан.

         Брамерц подсећа да је процес почео са Шешељевим штрајком глађу, након чега су имена заштићених сведока објављена у Шешељевим књигама, те да је било много прекида у његовом случају.

         „Пресуда тако није донесена 30. октобра 2013. године као што је било предвиђено. Ипак, пресуда Шешељу би могла бити донесена негде крајем наредне године”, казао је главни тужилац Хашког трибунала.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари