Хашки трибунал именовао америчку правницу Колин Роан за Шешељевог правног заступника

ЊЕНА УЛОГА БИЋЕ ОГРАНИЧЕНА НА ПРОЦЕДУРАЛНУ ЗАШТИТУ ПРАВА ЛИДЕРА РАДИКАЛА

         ХАШКИ трибунал именовао је данас америчку правницу Колин Роан за правног заступника лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља на предстојећој расправи о жалби Тужилаштва на првостепену ослобађајућу пресуду Шешељу.

         Та расправа заказана је за 13. децембар. По ранијој одлуци суда, улога Роанове, као Шешељевог судски постављеног заступника, биће ограничена искључиво на заштиту процедуралних права оптуженог током расправе.

         Роанова, стога, неће моћи да улази у срж предмета, тојест, да „у Шешељево име одговара на суштину жалбе Тужилаштва".

Америчка правница, раније је пред Трибуналом заступала Милорада Трбића и косовског Албанца, бившег члана ОВК Идриза Баљаја.

         Шешељ је, претходно, одбио да у Хагу учествује у расправи о жалби тужилаца, што је суд протумачио као „ометање процеса које оправдава да његово право да сам себе заступа буде ограничено".

         Лидер СРС је, раније, више пута изјављивао да се у Хаг неће више добровољно враћати након што га је суд, с јесени 2014, због болести пустио на привремену слободу у Србију.

         Већином гласова судија, Хашки трибунал је, 31. марта прошле године, ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари