Шешељ: У наредних 4-5 година извешћу дефинитивни обрачун са Хашким трибуналом

ЛИДЕР РАДИКАЛА КУПИО КУЋУ У ХРТКОВЦИМА И РЕКАО: „ИДЕМ ТАМО ГДЕ МЕ ВОЛЕ“

  • „Првостепено сам ослобођен свих оптужби за ратне злочине и злочине против човечности, а по англосаксонском праву, немогуће је ономе ко је ослобођен у првом степену преиначити пресуду тако да буде осуђен. Могућа је само на обнова поступка. То је могуће по континенталном праву - у неким земљама попут Србије, али суд тада мора утврдити да се оптуженом омогући жалба у трећем степену, што ћу и тражити од Трибунала“

        ПРЕДСЕДНИК Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас да је у Хртковцима купио кућу „за одмор, рад и писање“, додајући да ће у њој бити смештене просторије Месног одбора СРС, као и главна канцеларија комитета за његову одбрану пред Хашким трибуналом.

        „Идем тамо где ме људи воле, где ме свако зна. Народ ме је у Хртковцима са одушевљењем дочекао, а телевизије које су тамо слале екипе да сниме неку негативну реакцију имале су тешку муку да то и ураде“, казао је лидер радикала.

        Шешељ је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће „буквално из сваке куће“ у Хртковцима извести по једног сведока у поступку који ће покренути пред жалбеним већем Механизма за међународне кривичне судове у Хагу.

        Он је додао да у наредних четири-пет година спрема „дефинитивни обрачун“ са Хашким трибуналом, и да ће тражити да му се омогући жалбу на другостепену пресуду којом је осуђен на 10 година затвора за подстицање прогона, депортације и присилно расељавање Хрвата из Хртковаца.

        „Првостепено сам ослобођен свих оптужби за ратне злочине и злочине против човечности, а по англосаксонском праву, немогуће је ономе ко је ослобођен у првом степену преиначити пресуду тако да буде осуђен, већ се може ићи само на обнову поступка. То је могуће по континенталном праву у неким земљама, попут Србије, али суд тада мора утврдити да се оптуженом омогући жалба у трећем степену, што ћу и тражити од Трибунала“, рекао је Шешељ.

        Према његовим речима, суд мора да примени или англосаксонско, или континентално право, а онда му мора омогућити трећи степен, као редован правни лек.

        Шешељ је најавио да ће у том поступку извести по једног сведока „буквално из сваке куће“ у Хртковцима, како Србе, који су се ту доселили из Хрватске, тако и Хрвате који и сад тамо живе.

        „Срби ће ми дати фотокопије о замени имовине, као и изјаве под којим су условима побегли из Хрватске. Позваћу и све Хрвате у Хртковцима да кажу да ли су имали непријатности 1990-их година и да ли се оне могу везивати за мој говор 1992. године у том селу“, рекао је лидер радикала.

        У случају да неко одбије да да исказ, он је најавио да ће поднети захтев Хагу да изда субпену, обавезујући судски налог за сведочење.

        „Нико ми неће избећи сведочење, ја само тражим да говоре истину. Ниједан лажни сведок тамо није остао нерашчупан, ниједан фалсификовани документ није прошао, а да нисам доказао да је фалсификат“, истакао је Шешељ.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари