У Хагу 13. децембра о захтеву тужилаца да се укине ослобађајућа пресуда Шешељу

ТРАЖЕ ДА БУДЕ ПРОГЛАШЕН КРИВИМ И ОСУЂЕН НА 28 ГОДИНА ЗАТВОРА

  • Војислав Шешељ одбија да иде у Хаг, али ће имати могућност да на тужиочеву жалбу одговори у року од 10 дана пошто прими записник са заседања на српском језику

        РАСПРАВА о жалби тужилаца Хашког трибунала на првостепену ослобађајућу пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу биће у Хагу одржана 13. децембра, саопштио је данас тај суд.

        Већином гласова, Хашки трибунал је, 31. марта прошле године, ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

        Оптужница је Шешеља теретила за прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање, као злочине против човечности, те убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине, као кршење закона и обичаја рата.

        Тужилаштво је жалбом затражило да ослобађајућа пресуда буде поништена и да Шешељ буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осуђен на 28 година затвора.

        У одговору на жалбу тужилаца, Шешељ је затражио да она буде одбачена.

        Хашки суд одлучио је да постави Шешељу правног заступника за предстојећу расправу о жалби Тужилаштва, пошто је одбио да у њој учествује.

        Улога Шешељевог постављеног правног заступника биће ограничена искључиво на заштиту процедуралних права оптуженог током расправе.

        Тај заступник, стога, неће моћи да улази у срж предмета, то јест, да „у Шешељево име одговара на суштину жалбе Тужилаштва”.

        За Шешељевог заступника по службеној дужности, Трибунал је именовао америчку правницу Колин Роан.

        Лидер СРС је, раније, више пута изјављивао да се у Хаг неће више добровољно враћати након што га је суд, с јесени 2014, пустио на привремену слободу.

        У писаном одговору на жалбу Тужилаштва, Шешељ је раније апелационо веће суда известио да „нема намеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом” и да се „у Хаг неће враћати добровољно”.

        У истом документу, Шешељ је нагласио да „не намерава да долази у Хаг ни на изрицање правоснажне пресуде”, које ће уследити у догледно време после расправе о жалби Тужилаштва.

        Хашки суд је, распоредом рада за расправу која ће бити одржана 13. децембра, оставио време за Шешељев одговор на жалбу тужилаца, уколико се он предомисли и приступи суду.

        Образлажући одлуку да Шешељу постави заступника, судија Теодор Мерон оценио је да је одбијање оптуженог да учествује у расправи „ометање процеса које оправдава да његово право да сам себе заступа буде ограничено”.

        Суд је, раније, Шешељу оставио могућност да у расправи учествује из Београда, посредством видео везе, уколико не буде могао да путује у Хаг.

        Уколико не буде присуствовао расправи, суд ће Шешељу дати могућност да на тужиочеву жалбу одговори у року од 10 дана пошто прими записник са заседања на српском језику.  

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари