Србија и Чешка ће потписати споразум о сарадњи у области иновација и вештачке интелигенције

НЕНАД ПОПОВИЋ У ПРАГУ РАЗГОВАРАО СА ЧЕШКИМ МИНИСТРОМ ИНДУСТРИЈЕ И ТРГОВИНЕ ХАВЛИЧЕКОМ

          РЕПУБЛИКА Србија и Чешка Република имају одличне инжењере. То је важан ресурс за унапређење билатералне сарадње у области иновација. Србија и Чешка спремне су да у будућности заједно раде на развоју политика у области вештачке интелигенције", закључено је на састанку који су данас у Прагу имали министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, и Карел Хавличек, заменик премијера и министар индустрије и трговине Чешке Републике.

         Поповић је истакао да Чешку види као важног партнера Србије у развоју иновација и дигитализацији индустрије.

         „Са 7 одсто инжењера у целокупном броју запослених, Чешка представља један од најбољих европских примера како се примењују ИТ знања и нове технологије у индустрији“, рекао је Поповић.

         Он је истакао да је Чешка Република недавно донела изванредне стратегије у области иновација и вештачке интелигенције, које ће, према његовим речима, бити корисне за Србију као пример како држава може да подстакне развој ових области у сарадњи са универзитетима и привредом.

         Чешки министар Хавличек истакао је да је његова земља спремна да своја искуства у области иновација и вештачке интелигенције подели са Србијом.

         Поповић и Хавличек постигли су сагласност да две владе у најкраћем року потпишу међудржавни споразум којим ће бити конкретизовани начини за остварење билатералне сарадње у области иновација и вештачке интелигенције у будућности.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари