Србија и Мађарска ће преко интерконектора размењивати вишкове струје

СИНИША МАЛИ У БУДИМПЕШТИ ПОСТИГАО ЗНАЧАЈНЕ ДОГОВОРЕ СА ДОМАЋИНОМ – ПЕТЕРОМ СИЈАРТОМ

* МАЛИ: У наредних пар дана очекујем да ћемо дефинисати детаље око износа финансирања и динамике инвестиције и одмах кренути у реализацију

* Открио да ће Србија у Мађарској ускладишти 500 милиона кубика гаса током зиме: „Већ до краја јуна кренућемо да пунимо два складишта и од октобра ћемо моћи да повлачимо три милиона кубика гаса дневно, затим од новембра до фебруара по шест милиона дневно и у марту три милиона кубика дневно"

______________________________________________________

        СРБИЈА и Мађарска ће заједно изградити интерконектор за трансмисију струје и заједнички наступати у набавци електричне енергије како би добиле бољу цијену и услове, изјавио је Танјугу министар финансија Синиша Мали који то у Будимпешти договорио са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

       „Тема је била и градња интерконектора између две трансмисионе мреже и сагласили смо се да то треба да кренемо да градимо колико већ сутра. И у наредних пар дана очекујем да ћемо дефинисати детаље око износа финансирања и динамике инвестиције и одмах кренути у реализацију", рекао је Мали.

       Објаснио је да ће тако Србија и Мађарска моћи једна другој по потреби да шаљу вишкове струје.

       Мали је рекао да је у Будимешти због енегетске кризе у свету разговарао са Сијартом о потреби да ЕПС много више сарађује са њиховом електроенергетском компанијом МВМ, као и заједничкој набавци струје на међународном тржишту и заједничком улагању у поједине пројекте као што је изградња реверзибилне хидроелектране Бистрица. Додао је да је било речи и о даљем улагању у обновљиве изворе енергије и да ће то бити предмет посебног састанка.

       "Очекујем делегацију МВМ-а у Београду већ наредне недеље где ћемо онда у детаље проћи кроз све те пројекте, како би заједнички финансирали и обезбедили коориднацију две комшијске земље и у условима још тежег снабдевања струјом и гасом и могли заједнички да координирамо и решавамо проблеме. Ако имамо ми вишак струје да то пренесемо Мађарима и обрнуто", истакао је Мали.

       Он је рекао Танјугу да је договорено да Србија ускладишти 500 милиона кубика гаса током зиме.

       „Купићемо и ускладиштити у Мађарској гас како бисмо обезбедили сигурно снабдевање гасом током зиме и већ до краја јуна кренућемо да пунимо та два складишта која су у питању и од октобра ћемо моћи да повлачимо три милиона кубика гаса дневно, затим од новембра до фебруара по шест милиона дневно и у марту три милиона кубика дневно", навео је Мали.

       Истиче да ће то пуно значити за добро снабдевање гасом, како за домаћинства тако и привреду. "То је велика и важна вест за грађане Србије", нагласио је министар.

       На питање да ли су притисци на Србију и Мађарску од ЕУ додатно зближили две земље, Мали је рекао да се у овој кризи види колико је важно сарађивати са комшијама.

       "У протеклих годину и по дана имамо транзит гаса кроз јужни ток у Мађарску где несметано иде гас, као што из Мађарске долази гас у Србију. На такав начин диверзификујете изворе снабдевања, што је у доба енергетске кризе веома важно, као и добросуседски односи", рекао је Мали. Како смо јачи и већи, можемо да одговормо на бољи начин на ове енегетстке изазове у свету, истакао је он.

       На питање да ли ћемо можда добити нешто јефтиније гас од Мађарске, ако од њих такође будемо куповали, Мали каже да би о томе док се не обави разговор између Александра Вучића и Владимира Путина о новом гасном аранжману за Србију.

       "И због тога сам замолио мађарске пријатеље да буду флексибилни и да сачекамо исход тог разговора који очекујемо у наредних пар дана и тада ћемо знати да ли и од кога купујемо гас и по којим ценама.

       Мађарска је рекла да ће бити флексибилна: ако вам треба гас да вам ми набавимо и продамо, ако можете са друге стране да набавите ви онда ћемо само да га ускладиштимо.

       Мали је истакао да би волео да се ова криза није десила, као ни сукоб у Украјини и додао да се држава добро бори са инфлацијом и енергетском кризом и да су ограничене цене основних животних намирница, горива, да струја у гас нису поскупели за грађане иако су на берзама друге цене...

       "Сигурно је да смо, због притисака које трпе и Вучић и Србија због свог принципијелног става према сукобу у Украјини заједно са нашим мађарским пријатељима, заједно јачи и да можемо лакше то да пребродимо.

       Неке ствари не зависе од нас - како ће неке велике силе да доносе одлуке. Ми смо мала земља и важно је да покушамо да се заштитимо и имамо што мање негативне последице ове кризе", истакао је Мали.

       Истиче да је посебно важна сарадња у области енергената, што је тренутно најважније питање На молбу да прокоментарише најаву Вучића да ће Србија куповати струју путем фјучерса и форварда, Мали је рекао да се већ ради на припреми тога. "То су тзв. форварди односно опције на куповину струје унапред.

       Управо о томе рамзишљамо и радимо на томе у овом тренутку. То значи да купите данас струју или неког другог месеца, а да та струја буде испоручена у децембру, јануару или фебруару, када вам и треба. Радимо на томе и ЕПС је већ припремио динамички план који анализирамо и гледаћемо да стабилност снабдевања струјом обезбедимо и на тај начин, а све како би било довољно струје", закључио је Мали у изјави за Танјуг.

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари