ДОДИК: Српска жели у ЕУ, али само под условом да не изгубимо свој идентитет

НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ 22 ГОДИНЕ РС НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЊЕНА

СПОСОБНОСТ ДА УПРАВЉА СОБОМ АПСОЛУТНО ДОМНАНТНА У БИХ

  • У стварању Републике Српске било је довољно доказа о њеној ширини и отворености за све припаднике других народа који у њој живе, без дискриминације. Такву Српску наставили смо да градимо пуне 22 године, истовремено свесни важности њеног очувања за садашње и будућа покољења, као једине гаранције нашег националног културног и духовног идентитета
  • Наш начин живота нисмо и не желимо никоме да намећемо, али не желимо да нама, као појединцима и народу, буду наметнуте вредности које нам нису својствене, нити да будемо мајоризовани под плаштом универзалних демократских начела
  • Данас није лако живети у БиХ, која се упорно доказује као лоше место за живот и од које Република Српска нема користи иако за њу одваја много
  • Данас РС није објект разних мешетарења међународне заједнице. Ни у једној нашој локалној одлуци више не учествују странци и не могу да смјењују никог
  • Сада не желимо да будемо део оних који ће у БиХ дати сагласност да се крене у НАТО и да имамо границу ове организације на Дрини. Никада нећемо дати сагласност да будемо део НАТО-а без Србије

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик - наступивши на свечаној академији поводом Дана РС и њене крсне славе - поручио да Српска намерава да буде трајна, да ојача своју аутономију и временом оствари своју самосталност.

        Притом је подвукао да је Република Српска била и остала израз воље српског народа да буде свој на своме, поносан и равноправан са другим народима са којима је вековима живео на овом простору, у различитим државним и територијалним оквирима.

        „Ми смо државотворан народ, који не прави државу ради државе, него као гаранцију националне слободе и развоја. Тако је, на основама домаћег и међународног права, настала и Република Српска, која је данас део државне заједнице БиХ“, рекао је Додик на свечаној академији.

        Он је подсетио да је Република настала у тешким и изазовним временима смутње у којима је једино било јасно да народ жели да има своју републику и оквир у којем ће бранити свој начин живота.

        „У стварању Републике Српске било је довољно доказа о њеној ширини и отворености за све припаднике других народа који у њој живе, без дискриминације. Такву Српску наставили смо да градимо свих 22 године, истовремено свесни важности њеног очувања за садашње и будућа покољења, као једине гаранције нашег националног културног и духовног идентитета“, истакао је Додик.

        Према његовим речима, ако се изгуби индентитет, народ ће тешко одговорити на бројне унутрашње и спољне изазове, због чега се у истом дану славе и Дан и крсна слава Републике, као снажан доказ идентитета народа.

        „Наш начин живота нисмо и не желимо никоме да намећемо, али не желимо да нама, као појединцима и народу, буду наметнуте вредности које нам нису својствене, нити да будемо мајоризовани под плаштом универзалних демократских начела, која не воде рачуна о томе да у овој земљи живе три равноправна, али не и једнако бројна народа“, поручио је Додик.

        Он је истакао да је Република Српска препознала такве тенденције и да није наивна да пристане на било каква решења која ће умањити њену аутономију и надлежности.

        „Ми желимо да будемо део савремене цивилизације и да се крећемо ка интеграцијама ЕУ, али само под условом да не изгубимо наш идентитет и да смо видљиви у том процесу“, нагласио је Додик.

        Додик је рекао да Република доказује своје способности и да је њена самоодрживост већ доказана, док је њена способност да управља процесима и собом апсолутно домнантна у БиХ.

        „Република Српска је показала у овим тешким годинама да је била исправна одлука времена у којем се српски народ одједном нашао на разним местима и поцепан различитим државним границима“, рекао је Додик.

        Он је указао на значај оних који су дали своје животе у стварању и одбрани Републике Српске и којима се, као и њеном првом руководству, дугује захвалност зато што данас грађани имају своју Републику и што могу да живе у миру и слободи заједно са другима.

        „Политички људи у Републици Српској су несумњиво урадили најважније за њено постојање. Сви су имали искључиво једну идеју - одбранити народ. Данас морамо одати почаст свим знаним и незнаним прегаоцима који су Републику Српску прославили и одржали, јер само на тај начин можемо да рачунамо на многе друге који долазе“, рекао је Додик.

        Према његовим речима, данас није лако живети у БиХ, која се упорно доказује као лоше место за живот и од које Република Српска нема користи и за коју одваја много.

        „Данас Република Српска није објект разних мешетарења међународне заједнице. Ни у једној нашој локалној одлуци више не учествују странци и не могу да смјењују никог“, рекаоје Додик, нагласивши да ће домаће функционере смењивати и постављати народ.

        Он је рекао да Српска жели да сарађује са свима, што тражи само уважавање њених посебности и жеља.

        „Поштовање међународног права је у највишем домену наших интереса, али морамо рећи да Дејтонски споразум није успео и није ни требало да направе БиХ какву неки желе“, рекао је Додик.

        Према његовом мишљењу, грешка дејтонског процеса је у томе што се споразум није спроводио онако како је написан, већ онако како су неки замишљали да треба да буде, због чега је БиХ данас неуспешна земља, а њена позиција тешко одржива.

        „Свакако, чинићемо и даље напоре да спроводимо Дејтонски споразум и јасно рећи свима да оно што је изван Дејтонског споразума и Устава не треба да траже у Српској“, упозорио је Додик, подсетивши да многе надлежности које су јој отете нису ојачале БиХ.

        Он је навео да никада не треба одустати од Републике Српске, већ учинити све да она буде што препознатљивија и јача.

        „Република шаље данас поруке мира. Не желимо дестабилизацију, не желимо да чинимо никоме зло, уважавамо сваког другачијег, уважавамо све, али упорно тражимо и желимо да се уважавамо“, рекао је Додик.

        Он је додао да је Српска данас фактор без којег БиХ не може да се креће, јер у све стратешке одлуке мора да буде укључена и Република Српска, у којима раније није учествовала.

        Додик је нагласио да пут ка ЕУ остаје једна од стратешких ствари, док ће о кретању ка атлантским интеграцијам одлучивати народ на референдуму.

        „Сада не желимо да будемо део оних који ће у БиХ дати своју сагласност да се крене у НАТО и да имамо границу ове организације на Дрини, због чега никада нећемо дати сагласност да будемо део НАТО-а без Србије“, упозорио је Додик.

        Он је захвалио свима на доласку, као и онима који нису дошли на обележавање Дана и крсне славе Српске, али поштују Републику Српску, те пожелео много среће свим грађанимиа Републике, без обзира на верску и националну припадност.

        „Ово је безбедна република и овдје су добродошли сви који поштују њен устав и њене законе. Живела Република Српска!“, рекао је Додик.

        Свечаној академији присуствовали су патријарх српски Иринеј, премијер Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Игор Радојичић, члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, посланици у Народној скупштини Српске, представници Академије наука и умјетности Републике Српске, чланови Сената, представници политичких партија, руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, представници културног и јавног живота, те академске и научне заједнице.

        Академији су присуствовали и министар правде Србије Никола Селаковић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић и министар иностраних послова Србије Иван Мркић.

Законске мере због говора мржње

 

        ИНСТИТУЦИЈЕ Републике Српске предузеће све законом предвиђене мере против бошњачких организација због говора мржње у „честиткама“ упућеним њеним званичницима за Дан Републике - најавио је Додик.

        „Ми не можемо људе који не воле Републику Српску приволети да је воле, али би морали да поштују Српску, јер је она део уставног система БиХ. Ко не поштује Републику Српску, не поштује ни БиХ, за шта се они нешто залажу“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након свечане академије поводом Дана Републике.

        Он је истакао да се беспотребно и превише даје значаја претећим „честиткама“ бошњачких организација из Федерације БиХ, јер има људи који не воле Републику Српску и „то је њихов проблем“.

        Невладине организације из ФБиХ послале су разгледнице с мотивом људских жртава на више адреса званичника и институција у БиХ са циљем да осуде обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

        (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари