Иванић: Српска да врло озбиљно размотри ратне претње које јој упућује Изетбеговић

НАЈАВИО ДА ЋЕ ЗАТРАЖИТИ „СТРОГУ КОНТРОЛУ ПРОИЗВОДЊЕ

И РАСПОЛАГАЊА НАОРУЖАЊЕМ“ У БИХ

  • „Имам намеру да врло брзо позовем кључне представнике земаља чланица PIC-а на разговор овим поводом, јер ово више није случајно. Ово потпуно оправдава све оно што је чињено у Републици Српској када је реч о набавкама опреме за МУП РС. Али, одговор мора бити још озбиљнији и снажнији, јер ово заиста није случајно, него свесно и намерно провоцирање што мора имати свој како политички, тако и сваки други одговор“
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ, који је и председник СДА, изјавио је да „Бошњаци више никад не смеју да буду слаби“: „Направићемо ми и покретну хаубицу и већ је радимо, транспортер покретни, пушку смо направили и направићемо ону добру тактичку 12.7, вишецевне бацаче свих могућих калибара и сву могућу муницију за то, а и дронове. Па ћемо бити као онај мали чојек који није крупан, али је љут и добро наоружан и нек свако добро размисли да ли ће га из чиста мира дирати“

        ПРЕТЊЕ ратом које шаље председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић више нису случајне, већ свесна намера и свесно провоцирање друге стране и на то се мора наћи озбиљан одговор, изјавио је Срни члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

        „Република Српска мора врло озбиљно размотрити претње које јој Изетбеговић упућује и ту активност треба покренути на две стране. Једна је да се, у складу са међународним договором, изврши строга контрола производње и располагања наоружањем“, истакао је он.

        Иванић је напоменуо да за то постоје механизми.

        „Потрудићемо се да те механизме у неком смислу и ангажујемо и то је оно што ћу тражити од представника међународних институција. Имам намеру да врло брзо позовем кључне представнике земаља чланица PIC-а (Peace Implementation Council) на разговор овим поводом, јер ово више није случајно“, најавио је члан Председништва БиХ из Републике Српске.

        С друге стране, каже Иванић, ово потпуно оправдава све оно што је чињено у Републици Српској када је реч о набавкама опреме за МУП Републике Српске.

        „Али, генерално мислим да овде одговор мора бити још озбиљнији и снажнији, јер заиста није случајно, него свесно и намерно провоцирање што мора имати свој како политички, тако и сваки други одговор“, истакао је он.

        На питање шта је циљ тих свесних провокација, Иванић је рекао да је мање озбиљан циљ додворавање сопственој јавности за претходне изборе.

        „Друга, која је пуно озбиљнија, јесте чињеница да су то најратоборније изјаве које смо задњих дана и месеци имали прилику да чујемо и оне показују негде дубоко да уместо да се размишља о економији, о развоју, о смиривању, Изетбеговић призива нови рат“, упозорио је Иванић.

        Он је оценио да то није нимало добро и најавио да ће позвати Изетбеговића да престане са том врстом реторике и да се окрене оном што људима у БиХ треба, а то су мир, развој, бољи живот и стабилност, а не рат.

        Изетбеговић је јуче поново запретио ратом и рекао да су злочини које су починили припадници бивше Армије БиХ „спорадични инциденти“.

        „Направићемо ми и покретну хаубицу и већ је радимо, транспортер покретни, пушку смо направили и направићемо ону добру тактичку 12.7, вишецевне бацаче свих могућих калибара и сву могућу муницију за то, а и дронове. Па ћемо бити као онај мали човек који није крупан, али је љут и добро наоружан и нек свако добро размисли да ли ће га из чиста мира дирати“, рекао је Изетбеговић.

        Изетбеговић, који је председник СДА, нагласио је да „Бошњаци више никад не смеју да буду слаби“.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари